Σε υψηλό 11 εβδομάδων η στερλίνα

Σε υψηλό 11 εβδομάδων η στερλίνα

 


Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 εβδομάδων ανήλθε την Παρασκευή η στερλίνα μετά το δημοσίευμα της «The Sun» ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας αποφάσισε να στηρίξει υπό όρους την επόμενη εβδομάδα τη συμφωνία για το Brexit της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η στερλίνα ενισχύθηκε περίπου 1,8% αυτή την εβδομάδα, ξεπερνώντας το ψυχολογικό επίπεδο των 1,30 δολαρίων λόγω των ελπίδων ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αποφύγει τη μη ύπαρξη συμφωνίας για το Brexit στις 29 Μαρτίου.

Το δημοσίευμα της «Sun» ώθησε την στερλίνα υψηλότερα κατά 0,4%, στα 1,3114 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Νοεμβρίου, κατά τις συναλλαγές στις αγορές της Ασίας.

Έναντι του ευρώ, η στερλίνα ενισχύθηκε κατά 0,25% στα 0,8631 ευρώ, ενώ ενισχύθηκε κατά 0,35% έναντι του δολαρίου Αυστραλίας στα 1,8478.

«Εάν αυτό το δημοσίευμα είναι αληθές, αναμένω ότι η στερλίνα να πραγματοποιήσει ράλι στο 1,32 έναντι του δολαρίου. Μια τεχνική άνοδος στο 1,38 είναι επίσης πιθανό», δήλωσε ο Michael McCarthy, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στη CMC Markets στη Μελβούρνη.

Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,1% στα 1,1321 δολάρια, αν και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές φαίνονται δυσοίωνες για το ενιαίο νόμισμα. Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε την τελευταία προειδοποίηση σχετικά με τις προοπτικές της Ευρώπης, προβλέποντας πιο αδύναμη ανάπτυξη από την αναμενόμενη στο εγγύς μέλλον.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι το ευρώ θα πληγεί λιγότερο από τα ανταγωνιστικά του νομίσματα καθώς η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει ευνοϊκή φέτος. Πηγή: ΚΥΠΕ