Σεμινάριο για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ηλεκτρονική Ναυσιπλοΐα από το ΚΝΕ

Σεμινάριο για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ηλεκτρονική Ναυσιπλοΐα από το ΚΝΕ


 

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο διοργάνωσε στις 31 Μαΐου 2019 στη Λεμεσό, Σεμινάριο για την ηλεκτρονική ναυσιπλοΐα με τίτλο “e-Now: An ocean supply chain”. Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν να ενημερωθεί η εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία για τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της ψηφιοποίησης και της ηλεκτρονικής ναυσιπλοΐας στα πλοία.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν εξειδικευμένοι ομιλητές από τη Διεθνή Ναυτιλιακή Βιομηχανία, όπως εκπρόσωποι του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιερόπλοιων (CLIA) Ευρώπης, της Διεθνούς Ένωσης Φαρικών Αρχών (IALA), του Ναυτικού Ινστιτούτου καθώς επίσης και από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσκλήθηκαν και συμμετείχαν στα τρία πάνελ του Σεμιναρίου.

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου, συζητήθηκαν οι προκλήσεις της τυποποίησης ως προς τη σύνδεση λιμένων, πλοίων και ναυτικών καθώς επίσης και οι τελευταίες τεχνολογίες αυτόνομων συστημάτων πλοήγησης. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη εκπαίδευσης του πληρώματος ώστε να διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη χρήση αυτών των νέων τεχνολογιών και συστημάτων. Επιπρόσθετα, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το ποσό κοντά βρίσκεται η Ναυτιλιακή Βιομηχανία προς την ψηφιοποίηση και την περαιτέρω βελτίωση της ασφαλούς πλοήγησης και της ενεργειακής απόδοσης των πλοίων.

Τέλος, σημειώθηκε πως η Ναυτιλιακή Βιομηχανία εκτιμά τη σημαντικότητα της ψηφιοποίησης, η οποία θα συνεισφέρει και στις προσπάθειες για τη περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τους μελλοντικούς στόχους που έχει θέσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός.