Σήμερα η ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σήμερα η ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

 


Διεξάγεται σήμερα η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διαδικασία της συζήτησης ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί ξημερώματα της Παρασκευής με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να κυρωθεί με περισσότερες από 151 ψήφους.

Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η αντιπαράθεση διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, με την αντιπολίτευση να ασκεί σκληρή κριτική στη Συμφωνία αλλά και στη διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε χθες να κατατεθεί ολόκληρο το Σύνταγμα της πΓΔΜ και όχι μόνο οι τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν. Μετά από έντονη συζήτηση η κυβέρνηση κατέθεσε τελικά ολόκληρο το κείμενο του Συντάγματος, με τον κ. Κατρούγκαλο να εξηγεί ότι οι τροποποιήσεις θα ισχύσουν μόνο αν η Ελλάδα κυρώσει τη Συμφωνία.

Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε, πάντως και το βράδυ της Τετάρτης μετά την επίθεση με βόμβες μολότοφ στο σπίτι της βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη. Ο Πρωθυπουργός, με ανακοίνωσή του καταδίκασε την επίθεση:  «Στην αρχή ήταν η στοχοποίηση βουλευτών με απειλητικά μηνύματα. Μετά με αφίσες. Ακολούθησαν τα τάγματα εφόδου στο κοινοβούλιο. Για να καταλήξουμε στους εμπρησμούς σπιτιών των βουλευτών.  Όσοι κάνουν πως δεν βλέπουν, δεν ακούνε, δεν καταλαβαίνουν φέρουν τεράστια ευθύνη. Το αυγό του φιδιού έχει σπάσει και απειλεί τη Δημοκρατία μας. Το ελάχιστο που αναμένω από τον Κ. Μητσοτάκη και όλα τα κόμματα είναι αυτή τη φορά να καταδικάσουν χωρίς μισόλογα. Να ξέρουν όλοι: Η απόπειρα εκφοβισμού δεν θα περάσει. Η Δημοκρατία στο τόπο μας είναι δυνατή και θα νικήσει», αναφέρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Απαντώντας, η Πειραιώς καταδίκασε απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση στο σπίτι της κ. Τζάκρη, αφήνοντας αιχμές για το κυβερνών κόμμα. «Αυτές οι πρακτικές τις οποίες κάποιοι υπέθαλψαν στο παρελθόν σπάζοντας οι ίδιοι “το αυγό του φιδιού”, δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική Ελλάδα», αναφέρει η ΝΔ.

Για το απόγευμα της Πέμπτης είναι προγραμματισμένο νέο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Σύνταγμα με την Ελληνική Αστυνομία να έχει μετατρέψει την πρωτεύουσα σε «αστακό» προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, παρόμοια με αυτά της προηγούμενης Κυριακής. Πηγή: ΚΥΠΕ