Σπανίζουν οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου

Σπανίζουν οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου

 


Του Δημήτρη Κουρσάρου

 

Το 2014 σε μια επίσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο, λειτουργοί του είχαν παρατηρήσει το εξής παράδοξο. Οι Κύπριοι ξοδεύουν αστρονομικά ποσά για το μέγεθος της οικονομίας, σε τυχερά παιχνίδια όπως ποδοσφαιρικά, και άλλα στοιχήματα, χαρτιά κτλ.

Αυτή και μόνο η παρατήρηση θα μπορούσε να υποστηρίξει την άποψη ότι οι Κύπριοι αγαπάνε το ρίσκο πολύ περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους. Από την άλλη όμως οι ίδιοι λειτουργοί του ΔΝΤ επεσήμαναν ότι οι επενδύσεις των Κύπριων ήταν στα ίδια επίπεδα ρίσκου όσο θα σήκωνε για το κομπόδεμά της η μέση γριούλα σε μια ανεπτυγμένη χώρα. Στην πλειοψηφία τους οι Κύπριοι πριν την χρηματοοικονομική κατάρρευση του 2013 επένδυαν τα χρήματά τους κυρίως σε καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες. Οι Κύπριοι όμως από ότι φαίνεται φοβούνται το ρίσκο περισσότερο από ότι θα έπρεπε. Ο τζόγος απλά προσθέτει συγκίνηση στις βαρετές πολλές φορές ζωές πολλών Κυπρίων και αυτός είναι ο λόγος που ξεδίνουν σε τυχερά παιχνίδια.

Δεν θα έπρεπε όμως να απεχθάνεται τόσο πολύ το ρίσκο ο μέσος επενδυτής στην Κύπρο. Επενδύσεις χαρτοφυλακίου στην Κύπρο σπανίζουν και δεν εννοώ απαραίτητα να ενθαρρύνονται οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο της Κύπρου του οποίου η σχετικά χαμηλή ρευστότητα και το μέγεθος είναι αποτρεπτικοί παράγοντες. Υπάρχουν πολλές επιλογές επένδυσης σε διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια με ξένες μετοχές στην Κύπρο. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος του δημοσίου στην Κύπρο παραδοσιακά επένδυε σε τραπεζικά γραμμάτια. Η διάθεση ανάληψης ρίσκου μπορεί να είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι απαραίτητα καλή στρατηγική.

Μια καλή επένδυση χαρτοφυλακίου γι’ αυτό το άτομο είναι η επένδυση σε μετοχές. Προτιμότερα σε ένα Index Tracking Mutual Fund. Δηλαδή αγορά μετοχών ενός οργανισμού, ο οποίος με την σειρά του επενδύει σε μετοχές οι οποίες εμφανίζονται σε ένα δείκτη όπως ο S&P 500.

Το πρώτο πλεονέκτημα είναι ότι ένας μικροεπενδυτής μπορεί να έχει διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αφού αν έχει 1 μετοχή εκ του 1 εκατομμυρίου μετοχών αυτού του Fund, έχει ουσιαστικά το 1 εκατομμυριοστό ενός πλήρως διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.

Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι έχει χαμηλό κόστος διαχείρισης γιατί δεν χρειάζεται επίπονη ανάλυση διαφόρων στρατηγικών αφού το fund απλά κρατά τις μετοχές που παρουσιάζονται στον δείκτη. Παραδοσιακά επενδύσεις σαν αυτή δίνουν απόδοση 7-8% το χρόνο. Δηλαδή τα χρήματά σου διπλασιάζονται περίπου σε κάθε 10 χρόνια.

Μια τέτοια επένδυση από ένα υπάλληλο του δημοσίου είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τον λόγο ότι τα εισοδήματα από την εργασία αυτού του ατόμου είναι σταθερά και αναλλοίωτα από οποιεσδήποτε διακυμάνσεις της οικονομίας. Επομένως αν η απόδοση στο χαρτοφυλάκιό του είναι συνυφασμένη με την αγορά, με τα σκαμπανεβάσματα στην οικονομία, αυτό είναι ένα ρίσκο που θα έπρεπε να είναι διατεθειμένος να πάρει. Όταν η οικονομία είναι σε ύφεση, η αξία του χαρτοφυλακίου του θα μειώνεται αλλά το εισόδημα από εργασία παραμένει σταθερό. Όταν η οικονομία είναι σε άνοδο, το εισόδημα από εργασία μπορεί να παραμένει σταθερό αλλά το χαρτοφυλάκιό του θα ανεβάσει αξία.

Αντίθετα, ένας καταστηματάρχης έχει εισοδήματα τα οποία συσχετίζονται άμεσα με την κατάσταση στην οικονομία. Αυτό το άτομο καλύτερα να επενδύσει σε ομόλογα ή έστω γραμμάτια. Αν η οικονομία είναι σε ύφεση ο καταστηματάρχης χάνει από τα εισοδήματά του αλλά το χαρτοφυλάκιό του αν αποτελείται από ομόλογα ή γραμμάτια παραμένει αναλλοίωτο.

Το παράδοξο είναι ότι ο υπάλληλος στην Κύπρο θα έχει τραπεζικά γραμμάτια, όπως και ο καταστηματάρχης. Επίσης πιο πιθανό είναι ο καταστηματάρχης να επενδύει σε μετοχές.  Ίσως το κραχ του χρηματιστηρίου το 2000 έκανε τους Κύπριους να φοβούνται τις μετοχές ή να τις εκλαμβάνουν σαν μορφή τζόγου αλλά δεν είναι. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βάλεις «καλό ρίσκο» στο χαρτοφυλάκιό σου. Αν ο μέσος Κύπριος έχει ανάγκη λίγο ρίσκο καλύτερο είναι μια επένδυση σε διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών παρά στον ιππόδρομο.

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ