Σπέχαρ: Πολύ σημαντική η επόμενη περίοδος

Σπέχαρ: Πολύ σημαντική η επόμενη περίοδος

 


Για πολύ σημαντική περίοδο για το πώς θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, μίλησε σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει αν έχει διευθετηθεί τριμερής συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά ανέφερε ότι η Τζέιν Χολ Λουτ θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πολύ σύντομα.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η κ. Σπέχαρ είπε ότι είχε μια είχε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο, ενόψει της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι όπως συνηθίζει κάθε χρόνο αυτόν τον καιρό, συναντάται με τους δύο ηγέτες για να μιλήσει μαζί τους πριν από τη μετάβασή τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου θα έχουν διμερείς συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Ανέφερε ότι συζήτησαν τις «προσδοκίες», όπως είπε, του Προέδρου Αναστασιάδη, και «πολύ σημαντικά θέματα όπως την έκθεση που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα μέσα Οκτωβρίου για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο».

«Συζήτησα κάποια πολύ σημαντικά επικείμενα ζητήματα, όπως την έκθεση που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων της κ. Λουτ, που θα είναι μέρος της έκθεσης, όπως επίσης και το πώς αυτή είναι μια σημαντική περίοδος σε εξέλιξη και γνωρίζουμε, επειδή αυτό που είναι στην έκθεση, αυτό που θα είναι στην επόμενη έκθεση τον Ιανουάριο, ενδιαφέρει πολύ το Συμβούλιο» ως προς το πώς βλέπουν τα πράγματα να προχωρούν στο μέλλον, είπε η κ. Σπέχαρ.

Ερωτηθείσα αν ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προσκαλέσει τους ηγέτες για τριμερή συνάντηση, είπε ότι δεν είναι ενήμερη ότι έχει διευθετηθεί κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε επίσης ότι η κ. Λουτ θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ πολύ σύντομα.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει κατά πόσο δηλώσεις για αύξηση του κατοχικού στρατού από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συμβάλλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών, η κ. Σπέχαρ απάντησε, «δεν έχω σχόλιο επί αυτού».

Η κ. Σπέχαρ συναντάται τώρα στα κατεχόμενα με τον κ. Ακιντζί. Πηγή: ΚΥΠΕ