Στα €25 δις τα έσοδα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αγοράς το 2015/16

Στα €25 δις τα έσοδα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αγοράς το 2015/16

 


Στα 13 δισ. ευρώ ανέρχονται τα συνολικά έσοδα των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου

 

 

Τα συνολικά έσοδα των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League and Serie A) ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ τη σεζόν 2015/16, ποσό κατά 13% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της σεζόν 2014-15, με βάση την έκθεση της εταιρείας Deloitte.

Ανακοίνωση της Deloitte αναφέρει ότι σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας, «τα συνολικά έσοδα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αγοράς τη σεζόν 2015/16 πλησίασαν τα 25 δισ. ευρώ, ενώ περαιτέρω αύξηση αναμένεται μετά τις νέες συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα τη σεζόν 2016/17, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε».

Ο Dan Jones, συνέταιρος στο Sports Business Group της Deloitte, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δήλωσε ότι η αύξηση των εσόδων από τηλεοπτικές συμφωνίες αποτελεί τη βάση στην οποία οι κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης μπορούν να στηριχτούν προκειμένου να επενδύσουν σε νέα ταλέντα και εγκαταστάσεις.

Ανέφερε ότι «τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αύξησαν τα έσοδά τους τη σεζόν 2015/16 τα οποία αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εσόδων των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων τη σεζόν 2015/16».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «νέες υψηλότερες συμφωνίες αναφορικά με τα δικαιώματα αναμετάδοσης στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία τη σεζόν 2016/17 και τη Γερμανία τη σεζόν 2017/18 αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα έσοδα».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η Premier League παραμένει στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, παρουσιάζοντας συνολικά έσοδα της τάξεως των 4,9 δισ. ευρώ για τη σεζόν 2015/16, 500 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν».

Παράλληλα, η νέα συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων που βρίσκεται σε ισχύ από τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, αναμένεται να διατηρήσει το αγγλικό πρωτάθλημα στην κορυφή της Ευρώπης και τα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με την Bundesliga, τα συνολικά έσοδα των γερμανικών συλλόγων άγγιξαν τα 2,7 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εσόδων κατά 13% (320 εκατ. ευρώ) έπαιξε και η νέα συμφωνία αναμετάδοσης.

Τα έσοδα των ισπανικών συλλόγων της La Liga σημείωσαν συνολική αύξηση της τάξεως των 384 εκατ. ευρώ (19%), σε σχέση με το 2014/15, αγγίζοντας τα 2,4 δισ. ευρώ για τη σεζόν 2015/16, κυρίως χάρη στην επίδραση των πωλήσεων δικαιωμάτων συλλογικής αναμετάδοσης.

Μετά τη νέα τριετή συμφωνία που αφορά τα δικαιώματα αναμετάδοσης του ισπανικού πρωταθλήματος, η La Liga αναμένεται να ξεπεράσει, έστω και για λίγο, το γερμανικό πρωτάθλημα, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση της λίστας.

Αναφορικά με το ιταλικό πρωτάθλημα και τη Serie A, τα έσοδα των ομάδων αυξήθηκαν κατά 7% σε 1,9 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της βελτιωμένης συμφωνίας αναμετάδοσης, των αυξημένων εσόδων για τις ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA, καθώς και λόγω της αύξησης των εμπορικών εσόδων κατά 12%.

Τέλος, η γαλλική Ligue 1 συμπληρώνει την πεντάδα με συνολικά έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5%, με τη νικήτρια ωστόσο των τριών εγχώριων διοργανώσεων Paris Saint-Germain, να συγκεντρώνει το 60% των συνολικών εσόδων του πρωταθλήματος.

Σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά κόστη των ποδοσφαιριστών στα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αυτά παρουσίασαν αύξηση 10% για την σεζόν 2015/16, φτάνοντας τα 8,2 δισ. ευρώ συνολικά. Βέβαια, η συγκεκριμένη αύξηση υπερκαλύφθηκε από τη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων, με τη μέση αναλογία μισθών/εσόδων να πέφτει από το 62% στο 61%.

Τέσσερα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα κατέγραψαν αναλογίες μισθών/εσόδων κάτω από το όριο του 70%. Μάλιστα, η Bundesliga, με αναλογία 49%, είναι η μόνη που δαπάνησε λιγότερο από το ήμισυ των εσόδων σε μισθούς για τρίτη φορά την τελευταία δεκαετία.

Τα λειτουργικά κέρδη (εξαιρούνται τα έσοδα από πωλήσεις παικτών και οι αποσβέσεις συμβολαίων) των ομάδων της Premier League έφεραν το αγγλικό πρωτάθλημα στην κορυφή της παγκόσμιας σχετικής λίστας με 683 εκατ. ευρώ, με το ισπανικό πρωτάθλημα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση (400 εκατ. ευρώ) και το γερμανικό στην τρίτη (284 εκατ. ευρώ).

Τέλος, «οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι των πρωταθλημάτων της Ιταλίας και της Γαλλίας παρουσίασαν λειτουργικές ζημιές της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ και 98 εκατ. ευρώ αντίστοιχα».