Στα €979 εκ. η προσφορά της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο

Στα €979 εκ. η προσφορά της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο

 


Τα τελευταία δέκα χρόνια ο τομέας της Ανώτερης Εκπαίδευσης αναπτύχθηκε κατά 80% σε αριθμό φοιτητών, ξεπερνώντας συνολικά τους 44.000 φοιτητές κατά το 2016/2017, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ για την ανώτερη Εκπαίδευση στην Κύπρο.

Υπολογίζεται ότι η Ανώτερη Εκπαίδευση προσέφερε €739 εκ. – €979 εκ. στην τοπική οικονομία και απασχόλησε περίπου 9.500 εργαζόμενους στον τομέα αυτό και σε άλλες υποστηρικτικές βιομηχανίες.

Όπως σημειώνεται, η Ανώτερη Εκπαίδευση συνέβαλε στα έσοδα εξαγωγών του κράτους, με τους διεθνείς φοιτητές να αποτελούν το 47% του συνόλου των φοιτητών το 2016/2017, παρουσιάζοντας ένα ετήσιο ποσοστό αύξησης της τάξης του 13.5%, κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Προστίθεται, η ετήσια συμβολή του τομέα είναι σε θέση να παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση κατά 50% και να δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας

Επίσης, η αγορά των «Σπουδών Εξ Αποστάσεως» παρουσιάζει μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο καθώς η πιθανή προσβάσιμη αγορά εκτιμάται ότι φτάνει περίπου στο €1 δις. – €4 δις., για το οποίο η Κύπρος θα ανταγωνίζεται αγγλόφωνες χώρες όπως Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Ιρλανδία κτλ.

Η έρευνα εκπονήθηκε μέσα από την συνεργασία, και βάση δεδομένων και πληροφοριών, από εννέα κορυφαία τοπικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.

Συνολικά, αυτά τα ιδρύματα ήταν υπεύθυνα για περίπου  €625 – €830 εκ. οικονομικής συμβολής το 2016, που μεταφράζεται σε περίπου 85% της συνολικής εκτιμώμενης συνεισφοράς ολόκληρου του τοπικού τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Η Ανώτερη Εκπαίδευση συμβάλει στην κοινωνική και οικονομική εξέλιξη μέσω της ανάπτυξης ανθρώπινου κεφαλαίου αλλά και την ανάπτυξη, τη συντήρηση και τη διάδοση μιας πολύτιμης βάσης γνώσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΥ, τα δύο τρίτα περίπου της συνεισφοράς, προέρχονται από έμμεσο αντίκτυπο των ενεργειών του τομέα, του οποίου το μεγαλύτερο κομμάτι πηγάζει από την αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού.

Η αγορά για διεθνείς, αγγλόφωνους φοιτητές υπολογίζεται ότι ανέρχεται γύρω στα €50 δις., και αυξάνεται κατά  περίπου 5% ανά έτος. Στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία για αγγλόφωνες χώρες όπως η Κύπρος, να κερδίσουν μια θέση στην παγκόσμια Ανώτερη Εκπαίδευση καθώς τα τριτοβάθμια ποσοστά εγγραφής αναμένονται να αυξηθούν ανά το παγκόσμιο, με γνώμονα την ωρίμανση των μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία.

«Υπολογίζουμε ότι, μέχρι το 2023, εάν τα υφιστάμενα επίπεδα της ΑΕ στην Κύπρο διατηρηθούν και υποστηριχθούν από περαιτέρω εφικτή ανάπτυξη στην εισδοχή διεθνών φοιτητών και στις δαπάνες για έρευνα, τότε η οικονομική συνεισφορά του τομέα της ΑΕ θα αυξηθεί κατά περίπου €400εκ.», αναφέρεται.

Σημειώνεται επίσης ότι επί του παρόντος, η Κύπρος έχει χαμηλά επίπεδα επένδυσης σε έρευνα στην ΑΕ (2015: 0.24% του ΑΕΠ συγκριτικά με 0.47% για το EU-28, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat) και βασίζεται κυρίως σε κρατική χρηματοδότηση (2015: 57% των συνολικών δαπανών για έρευνα, έναντι 32% για την ΕΕ-28, σύμφωνα με την Eurostat).

Η έρευνά, εξέτασε τις κύριες διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, τις οποίες η Κύπρος ενδεχομένως να πρέπει να μελετήσει έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως την προαναφερόμενη ευκαιρία.

Οι πρακτικές αυτές περιλαμβάνουν μια εθνική στρατηγική για τον τομέα που να συνδυάζει ισχυρή παροχή πληροφοριών, φιλόξενη πολιτική για έκδοση βίζας, ελκυστικά πακέτα χρηματοδότησης φοιτητών και (μια συντονισμένη στρατηγική μάρκετινγκ.

Ο Matt Robb, Διευθύνων Σύμβουλος της EY-Parthenon στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικός στον τομέα της παιδείας στην Ευρώπη, αναφέρει ότι υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη στην ΑΕ ανά το παγκόσμιο, κυρίως στους διεθνείς ευμετακίνητους φοιτητές.

«Η Κύπρος, στην οποία τα προγράμματα σπουδών προσφέρονται ευρέως στα Αγγλικά, αποτελεί σοβαρό υποψήφιο για να επωφεληθεί από αυτή την ευκαιρία,» είπε.

Ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος στην EY Κύπρου και επικεφαλής του τμήματος Συμβουλευτικών Συναλλακτικών Υπηρεσιών, δήλωσε ότι αναγνωρίζοντας την βαρύτητα του εκπαιδευτικού τομέα αλλά και του τρόπου που αλληλοεπιδρά με άλλους τομείς της οικονομίας, τώρα, περισσότερο από ποτέ, δεδομένης της ευνοϊκής οικονομικής προοπτικής για την Κύπρο, «πρέπει να δουλέψουμε ενωμένοι ώστε να βοηθήσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα να βελτιωθεί και να πετύχει.»

Τα εννέα Ιδρύματα ΑΕ που συνέβαλαν στην έρευνα είναι: Cyprus International Institute of Management, Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Frederick, Πανεπιστήμιο Νεάπολης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. ΚΥΠΕ