Σταθερά αισιόδοξοι παρέμειναν τον Αύγουστο για την οικονομία οι Αμερικανοί καταναλωτές

Σταθερά αισιόδοξοι παρέμειναν τον Αύγουστο για την οικονομία οι Αμερικανοί καταναλωτές

Σταθερά αισιόδοξοι παρέμειναν τον Αύγουστο για την οικονομία οι Αμερικανοί καταναλωτές, παρά την αναταραχή στις εμπορικές σχέσεις, καθώς ο βασικός δείκτης εμπιστοσύνης μειώθηκε μόνο ελαφρά μετά από την αύξηση του τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

«Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη τον Αύγουστο, μετά την αύξηση του Ιουλίου», δήλωσε ο Lynn Franco, εκπρόσωπος της εταιρείας που διεξήγαγε την έρευνα.

Από την άλλη, οι προσδοκίες των καταναλωτών παρουσίασαν πτώση, ενώ αυξήθηκε η εμπιστοσύνη τους για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο, η ημερομηνία διεξαγωγής της έρευνας ήταν η 16η Αυγούστου, οπότε δεν κάλυψε την αναταραχή που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στον εμπορικό πόλεμο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα, ο οποίος περιελάβανε νέους γύρους δασμών και από τις δύο πλευρές και ένα εξαγριωμένο τουίτ που ζητούσε από τις αμερικανικές εταιρείες να εγκαταλείψουν την Κίνα.

Αν και οι καταναλωτές έχουν διατηρήσει την εμπιστοσύνη τους και είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν, σύμφωνα με τον Lynn Franco, «εάν η πρόσφατη κλιμάκωση των εμπορικών και δασμολογικών εντάσεων παραμείνει, θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την αισιοδοξία των καταναλωτών όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές».

Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών υποχώρησε στο 135,1 από 135,8 τον Ιούλιο, που ήταν το υψηλότερο σημείο του το 2019 και περισσότερο από 10 μονάδες υψηλότερα από τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα. Ο δείκτης ενισχύεται κατά επτά μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών μειώθηκε περισσότερο από πέντε μονάδες, γεγονός που δείχνει ελαφρώς μεγαλύτερη ανησυχία για το μέλλον.

Εξάλλου, ακόμη περισσότεροι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι θέσεις εργασίας είναι προς το παρόν πάρα πολλές.

Όμως, βλέποντας στο μέλλον, σε περίοδο έξι μηνών, η αισιοδοξία των καταναλωτών δείχνει σημάδια ύφεσης, με ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό να αναμένει ότι το εισόδημά τους θα αυξηθεί και θα υπάρχουν λιγότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ