Στέλλα Κυριακίδου: Η ισχύς εν τη ενώσει

Στέλλα Κυριακίδου: Η ισχύς εν τη ενώσει

 


Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

Με τη φράση «Η ισχύς εν τη ενώσει», επέλεξε να κλείσει την εισαγωγική της ομιλία διάρκειας 15 λεπτών η ορισθείσα Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Η κ. Κυριακίδου βρέθηκε το απόγευμα της 1ης Οκτωβρίου, ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υγείας και της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου για την ακρόαση της ως ορισθείσα Επίτροπος Υγείας.

Μέσα από 25 ερωτήσεις από Ευρωβουλευτές και μετά από μια ακρόαση που διήρκησε τρεις ώρες, η κ. Κυριακίδου με σοβαρότητα και επαγγελματισμό κατάφερε να κερδίσει το χειροκρότημα των παρευρισκομένων στην αίθουσα, με τα μηνύματα μετά το πέρας της ακρόασης να αφήνουν να νοηθεί πως έχει «κερδίσει» τη θέση της Επιτρόπου.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε πως τα θέματα υγείας αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα κάθε Ευρωπαίου πολίτη και δεσμεύθηκε ότι το γεγονός αυτό, θα αποτελέσει για την ίδια πυξίδα που θα την καθοδηγεί κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Επίτροπος, εάν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημείωσε επίσης πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μίας προσέγγισης «ενιαίας υγείας», η οποία θα τοποθετήσει την υγεία και τη διατροφή στο πλαίσιο κοινής πολιτικής.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της, ανέφερε τη νέα στρατηγική «από το αγρόκτημα στο τραπέζι» για τη βελτίωση της ασφάλειας τροφίμων, την ανάληψη δράσης για το πρόβλημα της αντίστασης στα αντιμικροβιακά φάρμακα και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας οικονομικά προσιτών φαρμάκων για τους πολίτες.

Αναφερόμενη στο τι θέλει να πετύχει μέσα στην πενταετία είπε:  «Σε πέντε χρόνια, θέλω να κοιτάξουμε πίσω και να πούμε ότι»

– παραδώσαμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον καρκίνο και μειώσαμε την ταλαιπωρία που προκαλείται από τον καρκίνο,

– παρείχαμε πιο υγιεινά και πιο πράσινα τρόφιμα στους πολίτες μας,

– βελτιώσαμε τη δημόσια υγεία και την πρόσβαση των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη,

– πλησιάσαμε στους πολίτες της Ευρώπης καθημερινά,

– βεβαιώσαμε ότι η Ευρώπη εργάζεται για όλους τους πολίτες της στον τομέα της υγείας,

Η κ. Κυριακίδου επεσήμανε ότι στην ΕΕ οι πολίτες σήμερα απολαμβάνουν «τα υψηλότερα πρότυπα στον κόσμο για την υγεία των ζώων και των φυτών και τα πιο προσιτά, προσβάσιμα και υψηλής ποιότητας συστήματα υγείας», εξηγώντας ότι η νέα Επιτροπή καλείται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτές.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ευρωβουλευτές προερχόμενοι κυρίως από την ομάδα των Πρασίνων, από την μια με διάφορες ερωτήσεις προσπαθούσαν να «στριμώξουν» την κ. Κυριακίδου, ενώ από την άλλη ανέφεραν πως οι απαντήσεις της δεν ήταν σαφείς.

Υπήρξαν και περιπτώσεις όπου ευρωβουλευτές της ζήτησαν να δεσμευτεί γύρω από διάφορα θέματα -με χρονικό μάλιστα ορίζοντα- με την ίδια να επαναλαμβάνει πως για να πράξει κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα και σωστά βήματα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της ενώπιον της Επιτροπής και αναφερόμενη στον καρκίνο είπε χαρακτηριστικά: «μια εμβληματική προτεραιότητα για την επόμενη Κομισιόν και πολύ κοντά στην καρδιά μου».

Προθυμία για διάλογο

O αντιπρόεδρος της ENVI, Seb Dance μετά το πέρας της ακρόασης σε δηλώσεις του προς τους κύπριους δημοσιογράφους, είπε πως τα μηνύματα από την ακρόαση της κ. Κυριακίδου είναι θετικά λόγω του επαγγελματισμού, των γνώσεων αλλά και την προθυμία της για διάλογο.

Στις 23 Οκτωβρίου η έγκριση του Σώματος των Επιτρόπων

Τέλος να σημειωθεί πως οι συντονιστές των πολιτικών ομάδων της επιτροπής θα συναντηθούν εντός 24ωρών για να αξιολογήσουν την επίδοση της ορισθείσας Κύπριας Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου.

Οι συντονιστές των επιτροπών μπορεί να επιτύχουν ομοφωνία για να προτείνουν την έγκριση ή την απόρριψη ενός ορισθέντος Επιτρόπου από την ολομέλεια του ΕΚ. Αν δεν υπάρξει ομοφωνία, για να υποβληθεί θετική εισήγηση χρειάζεται η στήριξη των συντονιστών που εκπροσωπούν τουλάχιστον δύο τρίτων των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Αν δε συγκεντρωθεί αυτή η στήριξη των δύο τρίτων μεταξύ των συντονιστών, τότε οι συντονιστές μπορούν να ζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες μέσω γραπτών ερωτήσεων.

Βάσει των εισηγήσεων των επιτροπών, η Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει στις 17 Οκτωβρίου αν το Κοινοβούλιο έχει λάβει αρκετές πληροφορίες ώστε να κηρύξει το τέλος της διαδικασίας των ακροάσεων. Σε αυτή την περίπτωση, το ΕΚ θα ψηφίσει για την έγκριση του Σώματος των Επιτρόπων στο σύνολό του κατά τη σύνοδο της ολομέλειας στις 23 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο.