Στη Δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας το βραβείο Ζαχάρωφ 2017

Στη Δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας το βραβείο Ζαχάρωφ 2017

 


Τη Δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας τιμά φέτος με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Στη Δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα: Η Εθνοσυνέλευση (Julio Borges) και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι όπως απαριθμούνται από τη ΜΚΟ Foro Penal Venezolano, και οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos και Andrea González, απονέμεται το Βραβείο Ζαχάρωφ 2017 για την Ελευθερία της Σκέψης, με απόφαση του προέδρου Αντόνιο Ταγιάνι και των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, στις 26 Οκτωβρίου.

O πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η κινητήρια δύναμη στην υπεράσπιση και προαγωγή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εντός και εκτός των συνόρων μας. Σήμερα, είναι καθήκον μας να καταγγείλουμε εκ νέου την απαράδεκτη κατάσταση στη Βενεζουέλα. Η δικτατορία του Maduro έχει στερήσει στους πολίτες της Βενεζουέλας τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, σπρώχνοντας τη χώρα σε μια οικονομική, κοινωνική, θεσμική και ανθρωπιστική κρίση. Τα τελευταία χρόνια, οι συνθήκες διαβίωσης του λαού της Βενεζουέλας έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, ωθώντας σε διογκούμενη έξοδο τους πολίτες της χώρας.

Πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας για να ακουστεί δυνατά και με εναντίον ενός καθεστώτος που κρατά όμηρους εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, καταπατώντας καθημερινά την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους. Απονέμοντας το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στη Δημοκρατική Αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, επαναβεβαιώνουμε την αδιάβλητη υποστήριξή μας προς τη δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας. Ζητάμε επίσης την ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία, την οποία ζητούν απεγνωσμένα οι πολίτες της Βενεζουέλας.

Με αυτό το βραβείο το ΕΚ δεν αναγνωρίζει μόνο τον θαρραλέο αγώνα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας,  αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι βρίσκεται κοντά στο λαό της Βενεζουέλας και αποτίνει φόρο τιμής σε όσους αδικαιολόγητα φυλακίστηκαν επειδή εξέφρασαν τη γνώμη τους, σε όσους αγωνίζονται να επιβιώσουν σε καθημερινή βάση εξαιτίας ενός βάναυσου καθεστώτος, σε εκείνες τις οικογένειες που βρίσκονται σε πένθος επειδή έχουν χάσει τους αγαπημένους τους σε αυτούς τους μήνες της αδιάκοπης διαμαρτυρίας για ελευθερία. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Και ενώ σήμερα αναγνωρίζουμε ειδικά τον αγώνα για την ελευθερία της σκέψης του λαού της Βενεζουέλας, επιτρέψτε μου να είμαι σαφής στο ότι δεν υπάρχουν αγώνες πρώτης ή δεύτερης τάξης για τα θεμελιώδη δικαιώματα και ότι αυτός ο Θεσμός θα συνεχίσει να είναι φάρος για όσους είναι καταπιεσμένοι σε όλο τον κόσμο».

 

Η Δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα

Τα τελευταία χρόνια η Βενεζουέλα τελεί σε πολιτική κρίση. Το κυβερνών κόμμα περιορίζει σταθερά το κράτος δικαίου και τη συνταγματική τάξη, ενώ τον Μάρτιο του 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε τη νομοθετική εξουσία από τη δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση. Ο Julio Borges, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, συνόψισε την κατάσταση στη Βενεζουέλα ως εξής: «Αυτό που ζούμε στη Βενεζουέλα δεν είναι απλώς μια πολιτική αντιπαράθεση. Είναι μια ζωτική, υπαρξιακή αντιπαράθεση σε θέματα αρχών».

Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της οργάνωσης Foro Penal Venezolano (Ποινικό Φόρουμ της Βενεζουέλας), μιας διακεκριμένης οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βενεζουέλας που παρέχει δωρεάν νομική συνδρομή σε όσους έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους, οι πολιτικοί κρατούμενοι υπερβαίνουν τους εξακόσιους, ενώ τεκμαίρεται ότι έχουν πέσει θύματα αυθαίρετης κράτησης, βασανισμών και επιθέσεων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Στους πολιτικούς κρατούμενους συγκαταλέγονται οι διακεκριμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos και Andrea González.

Τον Ιούλιο, αφού είχε περάσει περισσότερα από τρία χρόνια φυλακισμένος, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Leopoldo López τέθηκε προσωρινά σε κατ’ οίκον περιορισμό. Παρ’ όλα αυτά, τον Αύγουστο του 2017 μεταφέρθηκε και πάλι στη φυλακή. Ένα άλλο επιφανές στέλεχος της αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος του Καράκας, ο Antonio Ledesma, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2015, ενώ τόσο ο πρώην δήμαρχος του Iribarren, Alfredo Ramos, όσο και ο πρώην δήμαρχος του San Cristobal, Daniel Ceballos, έχουν επίσης φυλακιστεί, όπως και ο φοιτητής και ακτιβιστής Lorent Saleh. Στους πολιτικούς κρατούμενους συγκαταλέγονται και δύο ισπανοί πολίτες, οι Andrea Gonzalez και Yon Goicoechea.

Από την αρχή του χρόνου, περισσότεροι από 130 αντιπολιτευόμενοι έχουν δολοφονηθεί και περισσότεροι από 500 έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα

Απονομή βραβείου

Η τελετή απονομής του βραβείου (και του χρηματικού ποσού των 50.000 ευρώ που το συνοδεύει), θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οι τελικοί υποψήφιοι

Η Δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, η Aura Lolita Chavez Ixcaquic και ο Dawit Isaak, ήταν οι τρείς τελικοί υποψήφιοι για το φετινό Ζαχάρωφ. Περισσότερες πληροφορίες για τους υποψηφίους, εδώ

Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε η Νάντια Μουράντ και η Λαμίγια Χατζι Μπασάρ.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρεις επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.