Στην εισαγωγή drones προχώρησε πιλοτικά ο ελεγκτικός οίκος ΕΥ

Στην εισαγωγή drones προχώρησε πιλοτικά ο ελεγκτικός οίκος ΕΥ

 


Τη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών, γνωστών ως drones, ενισχυμένων με τεχνητή νοημοσύνη στην καταμέτρηση αποθεμάτων κατά τη διάρκεια ελεγκτικής διαδικασίας, εισήγαγε πιλοτικά ο ελεγκτικός οίκος ΕΥ.

Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΥ, η χρήση των drones εισήχθη στην καταμέτρηση των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια της ελεγκτικής διαδικασίας, με σκοπό την επικύρωση της ιδέας ως λειτουργικά αποδοτική και αποτελεσματική (proof of concept – POC).

«Η χρήση των drones εντάσσεται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων ψηφιακού ελέγχου της ΕΥ. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, με τη χρήση πρωτοποριακής βιομηχανικής τεχνολογίας, αποσκοπεί να ενισχύσει την ποιότητα ελέγχου κατά την καταμέτρηση των αποθεμάτων με την ακρίβεια και τη συχνότητα συλλογής δεδομένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον οίκο, η πλατφόρμα παρακολούθησης στοιχείων ενεργητικού, η οποία βασίζεται σε τεχνολογία cloud και λειτουργεί μέσω ενός δικτύου αισθητήρων τεχνολογίας Internet of Things (IoT – Διαδίκτυο των Πραγμάτων), θα αναλύει τις ποσότητες των αποθεμάτων σε πραγματικό χρόνο μέσω της αναγνώρισης QR ετικετών/ γραμμοκωδικών.

Την ίδια στιγμή, θα τροφοδοτεί με τις συγκεκριμένες πληροφορίες το πρόγραμμα ΕΥ Canvas, την ψηφιακή πλατφόρμα του τμήματος παροχής ελεγκτικών υπηρεσιών της ΕΥ η οποία συνδέει απρόσκοπτα πέραν των 80.000 ελεγκτών.

Όπως αναφέρει ο ΕΥ, το POC θα χρησιμοποιηθεί αρχικώς στους τομείς της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου. Για παράδειγμα, στα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, τα drones θα αξιοποιούνται για τη διενέργεια αυτοματοποιημένης καταμέτρησης.

Στην περίπτωση του λιανικού εμπορίου, τα drones θα χρησιμοποιούνται για την καταμέτρηση των αποθεμάτων σε μια αποθήκη. Θα λειτουργούν αυτόνομα με τη χρήση εργαλείων αναγνώρισης μεταβλητής εικόνας και αντικειμένων, όπως οπτική αναγνώριση χαρακτήρων και QR ετικετών/ γραμμοκωδικών, για τη συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με τα αποθέματα – ειδικότερα κατά τη διάρκεια ωρών εκτός λειτουργίας ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ελεγκτικό ρίσκο που σχετίζεται με τους ενδιαφερόμενους και να βελτιωθεί η αποδοτικότητα.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Ψηφιακών Υπηρεσιών Διασφάλισης της ΕΥ διεθνώς, Hermann Sidhu, δήλωσε: «Εδώ και αρκετούς μήνες ελέγχουμε τη χρήση drones στη διαδικασία ελέγχου και τα αποτελέσματα μας έχουν πείσει. Τώρα ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε τις δοκιμές μας σε διάφορους τομείς παγκόσμια, αφού πλέον γνωρίζουμε ότι πολλοί έλεγχοι μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας. Η χρήση drones είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους προσπαθούμε να επιτύχουμε την ενσωμάτωση της πιο πρόσφατης τεχνολογίας στη διαδικασία ελέγχου της ΕΥ, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ελέγχου.»

Η χρήση drones στην καταμέτρηση αποθεμάτων έχει ως αποτέλεσμα τη συλλογή περισσότερων δεδομένων ενώ, επιτρέπει και στις ομάδες ελέγχου να επικεντρωθούν στην αναγνώριση πιθανών κινδύνων. Η αξιοποίηση καινοτόμου τεχνολογίας στην ελεγκτική διαδικασία, όπως drones, τεχνητή νοημοσύνη και νοημοσύνη των μηχανών (machine learning), μπορεί να αποβεί ακόμη πιο επωφελής για τους πελάτες και τους ανθρώπους της ΕΥ στον τομέα του ελέγχου, αναφέρεται.

Ο Σταύρος Παντζαρής, Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής Υπηρεσιών Διασφάλισης της ΕΥ Κύπρου, αναφέρει: «Είτε αναπτύσσουμε τους ανθρώπους μας, τις δυνατότητές μας ή τις υπηρεσίες μας, στην EY είμαστε αφοσιωμένοι στον στόχο μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου. Τώρα περισσότερο από ποτέ, αγκαλιάζουμε νέες ψηφιακές τεχνολογίες όχι μόνο για να παρέχουμε πιο αποτελεσματικές επιχειρηματικές λύσεις και μεγαλύτερη διαφάνεια στους πελάτες μας, αλλά και για να βελτιώσουμε την ποιότητα της διαδικασίας ελέγχου μας».

Tags: drones, EY