Στην Κύπρο ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών

Στην Κύπρο ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών

 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Υπουργό Εξωτερικών της Δανίας Άντερς Σάμουελσεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Στην ατζέντα των συζητήσεων κατά την επίσκεψη του Δανού ΥΠΕΞ στη Λευκωσία βρίσκονται, τα ευρωτουρκικά, οι διμερείς σχέσεις και το μέλλον της Ευρώπης υπό το φως του Brexit.

H Κοπεγχάγη είναι μια από τις 19 προτεινόμενες πόλεις για φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος εδρεύει αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Σάμουελσεν μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών για κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

 

Συνάντηση Κασουλίδη με το Δανό ομόλογό του

Το Κυπριακό και η κατάσταση πραγμάτων μετά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, τα ευρωτουρκικά, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit καθώς και η υποψηφιότητα της Δανίας για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος θα μεταφερθεί από το Λονδίνο σε άλλη χώρα της ΕΕ, βρέθηκαν το επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον Δανό ομόλογό του `Αντερς Σάμουελσεν.

Ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τον Δανό ομόλογό του για τη στάση αρχής της Κοπεγχάγης στο Κυπριακό και τη συνδρομή της στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Για τα ευρωτουρκικά τόνισε πως η Άγκυρα δεν έχει κάνει κανένα βήμα προς υλοποίηση των υποχρεώσεών της ως υποψήφια χώρα. Συζητήθηκε και το Brexit, με τον Υπουργό να τονίζει πως ενώ προσεγγίζουμε τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, φαίνεται να μην έχει γίνει καμία πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου-Βρυξελλών.

Σε σχέση με τον ΕΟΦ, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Δανία έχει καταθέσει μια πολύ ολοκληρωμένη και καλή πρόταση υποψηφιότητας για την Προεδρία, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει μεταφέρει στο συνομιλητή του την απογοήτευση της Κύπρου για τα κριτήρια τα οποία εκ των πραγμάτων είναι απαγορευτικά για μικρές χώρες όπως η Κύπρος.

Ο Δανός Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η χώρα του συνέδραμε στη διατήρηση της ειρήνης στο νησί μέσω της ειρηνευτικής δύναμης και τόνισε ότι συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.

Για το Brexit είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί μια στενή σχέση με το Λονδίνο αλλά την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα να είναι ισοζυγισμένα. Για την προεδρία του ΕΟΦ, ο Δανός ΥΠΕΞ είπε ότι η χώρα του παρουσίασε την υποψηφιότητα της χώρας του και ότι με βάση τα κριτήρια που τέθηκαν, έχει καλές πιθανότητες.

Tags: cyprus, politics