Στην Μπρατισλάβα τελικώς θα εγκατασταθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας

Στην Μπρατισλάβα τελικώς θα εγκατασταθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας


 

Την Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας, επέλεξε τελικώς το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έδρα της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA), έδρα την οποία διεκδίκησε και η Λευκωσία.

Η απόφαση ελήφθη με σειρά ψηφοφοριών πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου για την Απασχόληση, την Κοινωνική Πολιτική, την Υγεία και τους Καταναλωτές, όπου οι Υπουργοί εγκρίνουν τυπικά τον κανονισμό για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εργασίας.

Την απόφαση χαιρέτισε η Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Κινητικότητα στην Εργασία, Marianne Thyssen.

«Συγχαίρω την πόλη της Μπρατισλάβα και την κυβέρνηση της Σλοβακίας για το ότι επιλέχθηκε να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας», είπε.

«Από την αρχή της εντολής μου, έχω καταστήσει ως βασική προτεραιότητα τη δίκαιη κινητικότητα εργασίας καθώς η ελεύθερη κυκλοφορία ενισχύει την ανάπτυξη, βοηθά τις επιχειρήσεις να βρουν τις δεξιότητες που χρειάζονται και δίνει σε όλους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ταλέντα τους – αλλά τυγχάνει ορθής διαχείρισης», σημείωσε η Επίτροπος.

«Αυτό απαιτεί κανόνες που να είναι δίκαιοι, σαφείς και αποτελεσματικά επιβαλλόμενοι. Η Ευρωπαϊκή Αρχής Εργασίας είναι το κόσμημα στο στέμμα αυτής της διαδικασίας. Θα υποστηρίξει την κινητικότητα των εργαζομένων και θα παράσχει στα κράτη μέλη της ΕΕ τα μέσα που χρειάζονται για την αποτελεσματικότερη συνεργασία τους και την καταπολέμηση της κατάχρησης», διευκρίνισε.

«Ο κανονισμός του ELA εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ και είμαι βέβαιος ότι η μετάβαση της Ευρωπαϊκής Aρχής Εργασίας στην Μπρατισλάβα θα είναι εξίσου ομαλή και γρήγορη. Ο ELA θα αρχίσει να λειτουργεί από τις Βρυξέλλες από τον Οκτώβριο έως ότου μετακομίσει στην πόλη υποδοχής της. Ανυπομονώ να δω τον ELA να εγκατασταθεί και να αρχίσει τις εργασίες τoυ από τη Μπρατισλάβα το συντομότερο δυνατόν».

Πηγή: ΚΥΠΕ