Στην Πράγα το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, στη Δυτική Ελλάδα το ψηλότερο

Στην Πράγα το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, στη Δυτική Ελλάδα το ψηλότερο

 


Τα περιφερειακά ποσοστά ανεργίας εξακολούθησαν να διαφέρουν το 2017 σημαντικά ανάμεσα στις περιφέρειες της ΕΕ, με τα χαμηλότερα ποσοστά να σημειώνονται στην Πράγα (1,7%) στην Τσεχία και στο Trier (2,0%) στη Γερμανία, ακολουθούμενα από τις τσέχικες περιοχές των Střední Čechy και Jihozápad και τις γερμανικές περιφέρειες των Niederbayern και Mittelfranken (από 2,1%), σύμφωνα με την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Δυτική Μακεδονία (29,1%) στην Ελλάδα, στην Ciudad Autónoma de Melilla (27,6%) στην Ισπανία, στη Δυτική Ελλάδα στην Ελλάδα και στην Extremadura στην Ισπανία (σε όλα 26,3%), στη Mayotte (25,9%), μια υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας και την Ανδαλουσία (25,5%) στην Ισπανία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρείται από την Eurostat ως ενιαία ευρωπαϊκή περιφέρεια και ισχύουν τα εθνικά ποσοστά ανεργίας.

Σύμφωνα με τη Eurostat, μεταξύ των 275 περιφερειών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σε 56 το ποσοστό ανεργίας ήταν 3,8% ή λιγότερο το 2017, το ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ (7,6%). Είκοσι μία από αυτές τις περιφέρειες είναι στη Γερμανία, δεκατρείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, επτά στη Δημοκρατία της Τσεχίας, τρεις στην Ουγγαρία και την Αυστρία, από δύο στη Βέλγιο, την Πολωνία και τη Ρουμανία και από μία στη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Αντίθετα, 31 περιφέρειες είχαν ποσοστό τουλάχιστον 15,2%, διπλάσιο από αυτό της ΕΕ: ​​όλες οι δεκατρείς περιφέρειες στην Ελλάδα, εννέα στην Ισπανία, πέντε στη Γαλλία και τέσσερις στην Ιταλία.

Το 2017, το μέσο ποσοστό ανεργίας για νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών στην ΕΕ ήταν 16,8%. Ωστόσο, οι περιφερειακές διαφορές στο ποσοστό ανεργίας για τους νέους είναι σημαντικές. Τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν στην Πράγα στην Τσεχία και στο Oberbayern στη Γερμανία (και 3,8%), ακολουθούμενη από τις γερμανικές περιφέρειες Weser-Ems (4,6%) και Στουτγάρδη (4,7%) και Zeeland (5,0%). Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Ciudad Autónoma de Melilla (62,7%) στην Ισπανία και το Β.Αιγαίο (58,2%) στην Ελλάδα. Σε περισσότερα από τα τρία τέταρτα των περιφερειών της ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν τουλάχιστον διπλάσιο από το συνολικό ποσοστό ανεργίας.

Το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο ορίζεται ως το ποσοστό των ανέργων που ήταν άνεργοι για δώδεκα μήνες ή περισσότερο, ανερχόταν σε 45,0% κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 2017. Στις περιφέρειες της ΕΕ, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στο Övre Norrland (12,8%) στη Σουηδία, το Berkshire, το Buckinghamshire και το Oxfordshire (από 13,2%) στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Bucharest – Ilfov (13,8%) στη Ρουμανία. Από την άλλη πλευρά, πάνω από τα τρία τέταρτα των ανέργων ήταν εκτός εργασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο στη γαλλική υπερπόντια περιοχή Mayotte (83,8%) και σε δύο ελληνικές περιφέρειες – Αττική (77,3%) και Θεσσαλία (77,2%). ΚΥΠΕ