Στην τραπεζική σκακιέρα παίζουν και οι μικρές τράπεζες

Στην τραπεζική σκακιέρα παίζουν και οι μικρές τράπεζες


Το παιχνίδι στην τραπεζική σκακιέρα δεν σταματά ποτέ. Το 2019 ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και ο τραπεζικός χάρτης της Κύπρου αναμένεται να αλλάξει ακόμα περισσότερο. Mπορεί η αγορά να είναι μοιρασμένη μεταξύ των ισχυρών του κλάδου, αυτό όμως δεν αποκλείει την ύπαρξη μικρότερων μη συστημικών τραπεζών που θέλουν να αποκτήσουν εκτόπισμα και να γίνουν ανταγωνιστικές.

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι διοικήσεις των μικρότερων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο διαβλέποντας ευκαιρίες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους. Οι τραπεζίτες ψάχνουν όχι μόνο για το δικό τους επόμενο βήμα αλλά και εκείνο των ανταγωνιστών τους. Όλα τα δεδομένα που ίσχυαν στην τραπεζική αγορά τώρα έχουν αλλάξει, αφού η αξία των τραπεζών έχει διαφοροποιηθεί, ενώ και οι μικρές τράπεζες μετατρέπονται σε στόχο εξαγορών. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν γίνει σημαντικές ανακατατάξεις στη θέση των τραπεζών στην κυπριακή αγορά. Μετά τις αλλαγές που έγιναν στον τραπεζικό χάρτη από το 2013 και μέχρι το 2018, το σκηνικό εξακολουθεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον. Τον Μάρτιο του 2013 η Τράπεζα Κύπρου απορρόφησε την «καλή» Λαϊκή και πέντε χρόνια μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 το καλό μέρος των εργασιών της Συνεργατικής πήγε στην Ελληνική Τράπεζα.

Η ακτινογραφία των μικρών

Τώρα σειρά έχουν πάρει οι μικρές τράπεζες μέσω της αποεπένδυσης κάποιων ελληνικών τραπεζών από τις θυγατρικές τους εκτός Ελλάδος. Τελευταία εξέλιξη, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ Astrobank και της διεύθυνσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για απόκτηση της θυγατρικής της στην Κύπρο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Η αποχώρηση της ΕΤΕ από την Κύπρο στην οποία έχει παρουσία από το 1910, εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Αυτό συμφωνήθηκε με τη μητρική τράπεζα μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

Η προσφορά που είχε υποβάλει η Astrobank ήταν η καλύτερη που έλαβε η Εθνική Τράπεζα. Η Astrobank αποκτά την ΕΤΕ Κύπρου «καθαρή», χωρίς κόκκινα δάνεια τα οποία μεταφέρθηκαν στην εταιρεία ειδικού σκοπού CAC Coral. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Astrobank να βελτιώνει τον ισολογισμό της και να αποκτά ένα κρίσιμο μέγεθος. Σημειώνεται ότι η AstroBank το καλοκαίρι του 2018 ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την USB Bank για την απορρόφηση των τραπεζικών της εργασιών, περιλαμβανομένου του προσωπικού της και εξαιρουμένων μόνο ορισμένων στοιχείων ενεργητικού. Ο λιβανέζικος όμιλος Holding, Maurice Sehnaoui, είχε εξαγοράσει μαζί με άλλους επενδυτές το 2016 την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου την οποία έχει μετονομάσει σε Astrobank.

Οι ιδιοκτήτες του ομίλου ήταν οι μεγαλομέτοχοι της USB. Το τραπεζικό περιβάλλον είχε προδικάσει τις εξελίξεις με την πρώην Universal Bank, ευθύς μετά που η οικογένεια Sehnaoui εξαγόρασε την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε παρουσία στο νησί μέσω της εξαγοράς της Arab Bank. Η Εθνική Κύπρου διαθέτει 9 καταστήματα, 12 ATM και 244 εργαζόμενους. Το συνολικό ενεργητικό της ΕΤΕ Κύπρου είναι περίπου στα €800 εκατ.

Τα υπόλοιπα δανείων ανέρχονται στα €747 εκατ. και οι καταθέσεις στα €572 εκατ. Το 2018 η ΕΤΕ Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη ύψους €4 εκατ. σε σύγκριση με ζημιά €8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Με την απορρόφηση της ΕΤΕ Κύπρου η AstroBank θα αυξήσει τον αριθμό των καταστημάτων της παγκύπρια σε 35. Σε αυτά περιλαμβάνονται και 13 καταστήματα που ήδη έχει απορροφήσει από την εξαγορά της USB, 13 δικά της και 9 της Εθνικής. Στο παρελθόν, ακόμη μια ελληνική τράπεζα απορροφήθηκε από άλλη ελληνική τράπεζα. Το 2014 η Αlpha Bank Cyprus προχώρησε στην εξαγορά της Εμπορικής Tράπεζας Κύπρου με μετοχές. Η Alpha Bank έχει 22 καταστήματα.

Καταστήματα και εργαζόμενοι για κάθε τράπεζα

Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Τραπεζών για το 2018 η Τράπεζα Κύπρου έχει 121 καταστήματα, 156 ΑΤΜ και 3.704 εργαζόμενους. Η απορρόφηση των καλών εργασιών της Συνεργατικής έφεραν το 2018 την Ελληνική με 149 καταστήματα και 179 ΑΤΜ ενώ ο αριθμός των υπαλλήλων είναι 2.361. Η Alpha Bank έχει 22 καταστήματα, 26 ΑΤΜ και 662 υπαλλήλους. Η Εθνική Τράπεζα έχει 9 καταστήματα, 12 ΑΤΜ και 244 εργαζόμενους. Η CDB Bank έχει 2 καταστήματα, 2 ΑΤΜ και 135 εργαζόμενους. Η Societe Generale Bank – Cyprus έχει 4 καταστήματα, 4 ΑΤΜ και 107 εργαζόμενους. Η Eurobank Cyprus έχει 8 καταστήματα και 344 υπαλλήλους, Η RCB Bank έχει 8 καταστήματα , 9 ΑΤΜ και 392 εργαζόμενους. Η Ancoria Bank έχει 3 καταστήματα, 5 ΑΤΜ και 75 υπαλλήλους.

Αρκετές μικρές τράπεζες τα πάνε καλά

Το λουκέτο του Συνεργατισμού επέφερε μεγάλες αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη με την Ελληνική και την Τράπεζα Κύπρου να είναι οι μόνοι μεγάλοι παίκτες στην αγορά, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες να ακολουθούν με μεγάλη απόσταση σε ό,τι αφορά τα μεγέθη.

Αρκετές από τις μικρότερες τράπεζες διαθέτουν ισχυρά κεφάλαια και έχουν θετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Οι προοπτικές επέκτασής τους, όμως, στη λιανική τραπεζική είναι περιορισμένες, καθώς η συγκεκριμένη αγορά παραμένει κορεσμένη και επικίνδυνη λόγω υπερδανεισμού. Κάποιες από τις μικρότερες τράπεζες απολαμβάνουν την επιλεκτική και προσεγμένη ανάπτυξη σε υποτομείς του τραπεζικού τομέα με υψηλότερες αποδόσεις και λιγότερα ρίσκα, όπως η ιδιωτική τραπεζική ή τραπεζική διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων πελατών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Αναφορικά με τις καταθέσεις, τα στοιχεία δείχνουν την κυριαρχία της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής και την πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτουν. Η Τράπεζα Κύπρου με καταθέσεις €16,8 δισ. κατέχει μερίδιο 35,19% και η Ελληνική με €14,7 δισ. 30,73%. Σημαντικό μερίδιο 10,11% κατέχει και η Eurobank που κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά την καταθετική της βάση, κυρίως εν μέσω των εξελίξεων στον Συνεργατισμό. Το μερίδιο της Alpha Bank στις καταθέσεις ανέρχεται στο 4,62% και της RCB στο 4,46%. Αναφορικά με τα δάνεια, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική ελέγχουν το 54,65% της αγοράς, καταβάλλοντας παράλληλα προσπάθειες περαιτέρω απομόχλευσης του ισολογισμού τους. Το μερίδιο της Τράπεζας Κύπρου ανέρχεται στο 34,57% και της Ελληνικής στο 20,08%. Σημαντικό μερίδιο 12,79% έχει και η RCB.

Της Θεανώς Θειοπούλου, Φιλελεύθερος

Tags: trapezes