Στήριξη για εξεύρεση συμφωνίας επί του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, εξέφρασε o ΥΠΟΙΚ

Στήριξη για εξεύρεση συμφωνίας επί του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, εξέφρασε o ΥΠΟΙΚ

Την στήριξη της Κύπρου προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, μετέφερε προσερχόμενος στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης,

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές συζητήσεις δήλωσε: “Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι αυτό που πολλοί είχαν υποθέσει κατά την αρχή ότι αυτό το μέσο θα ήταν, οπότε δεν είναι αυτό ένα μαζικό μακροοικονομικό εργαλείο σταθεροποίησης. Είναι κάτι πιο συγκεκριμένο. Μικρότερο σε μέγεθος. Ακόμα το υποστηρίζουμε και πιστεύω ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις αποφάσεις μας σχετικά με αυτό το μέσο, ​​ώστε να προχωρήσουμε”.

“Όπως είπα δεν είναι αυτό που έπρεπε να είναι, αλλά εξακολουθεί να είναι χρήσιμο, οπότε ας το καταφέρουμε”, τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Σημείωσε ότι “καταλήγουμε σε αποφάσεις με συναίνεση και η γνώμη συναίνεσης σε αυτό το στάδιο ήταν ότι αυτό δεν θα έπρεπε να είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτό που φάνηκε ότι θα είναι”.

Κληθείς να σχολιάσει τις διεθνείς εμπορικές εντάσεις, δήλωσε πως η αντίληψη στην Κύπρο “είναι ότι ο τομέας των υπηρεσιών είναι πιο απρόσβλητος από τις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και μέχρι στιγμής ο κατασκευαστικός κλάδος έχει χτυπηθεί”, εξηγώντας ότι “αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διαπιστώνουμε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε επιβράδυνση, αλλά προφανώς θα υπάρξει φαινόμενο μετάδοσης”, συμπληρώνοντας πως “κατά τη γνώμη μου αυτό το πιο σημαντικό ζήτημα, τόσο όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία όσο και την παγκόσμια οικονομία”. Διευκρίνισε ότι “φυσικά μας ανησυχεί γιατί τα ίδια τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομικής τάξης, όπως γνωρίζουμε, είναι υπό αμφισβήτηση”.

“Είναι λοιπόν ένα ζήτημα και κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία της ΕΕ, κάτι που δεν είναι πάντα σαφές, αλλά είναι εύκολο να δει κάποιος πόσο μεγάλη θα ήταν η αδυναμία μας, αν δεν είχαμε την ΕΕ ως εμπορικό μπλοκ”, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι “το εμπόριο αποτελεί μία από τις επιτυχημένες πολιτικές της ΕΕ και υπογραμμίζει την αξία της ΕΕ σε αυτές τις περιόδους παγκόσμιας αβεβαιότητας και αυξανόμενων εμπορικών προστατευτικών τάσεων”.

“Θεωρώ ότι οι προκλήσεις αυτές είναι οι λόγοι για τους οποίους ίσως να μείνουμε μαζί και να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ παραμένει αποτελεσματική ως πολιτική και οικονομική ένωση. Επομένως, πιστεύω σίγουρα ότι πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που είχαμε κερδίσει τις τελευταίες δεκαετίες”, σημείωσε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Κληθείς τέλος να κατονομάσει τους μεγαλύτερους εξωγενείς κινδύνους για τον προϋπολογισμό του 2020, που θα κατατεθεί στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι “προφανώς, οι εμπορικές εντάσεις είναι ένα θέμα και καμία οικονομία δεν μπορεί να αισθανθεί ανοσία στο επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον. Το Brexit είναι το επόμενο θέμα στον κατάλογο των ανησυχητικών εξελίξεων. Αλλά ας το αντιληφθούμε, η κυβέρνησή μας, και θα έλεγα ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις, πιθανώς οι περισσότερες εταιρείες είναι έτοιμες για ένα brexit χωρίς συμφωνία. Και αυτό το γεγονός είναι τώρα το βασικό σενάριο και ίσως να είναι λιγότερο επικίνδυνο από ό, τι ήταν πριν από ένα ή δύο χρόνια. Έτσι, εάν ένα γεγονός δεν έχει την αίσθηση της κρίσης ή δεν το βλέπουμε ως ξαφνικό γεγονός και το είδαμε να έρχεται και έχουμε προετοιμαστεί για αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια αρνητική εξέλιξη, αλλά όχι τόσο κακή όσο ένα χρόνο ή δύο πριν”.

Πηγή: ΚΥΠΕ