Στις 6 Νοεμβρίου πιθανότατα η μετάβαση του ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ

Στις 6 Νοεμβρίου πιθανότατα η μετάβαση του ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ

 


Στις 6 Νοεμβρίου τοποθετείται πιθανότητα η μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου θα έχει σειρά επαφών με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον θα βρεθεί και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών είναι υπό διαμόρφωση, με πιθανότερη ημερομηνία μετάβασης στη Νέα Υόρκη την 6η Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με την υπό παραίτηση μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει τις επαφές του στην Ουάσινγκτον, με επίκεντρο τη συνάντησή του με τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Η ίδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η αναβληθείσα συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, θα πραγματοποιηθεί τελικά στην Ουάσινγκτον. Η αναβολή της επίσκεψης Μίτσελ αποδίδεται στη δυσκολία που υπάρχει να ενταχθεί η Κύπρος στην περιοδεία του Αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή.

Ο κ. Μίτσελ προγραμμάτιζε να μεταβεί στη Λευκωσία μετά την επίσκεψή του στη Λευκορωσία, κάτι που τελικά φαίνεται πως είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ως εκ τούτου, προκρίθηκε η επιλογή να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο ανδρών στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Όσον αφορά τέλος τη διασύνδεση της επίσκεψης Μίτσελ με την γεώτρηση της Exxon στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμάται πως στην αμερικανική πλευρά υπάρχει η αίσθηση ότι «πέρασε το μήνυμα στην Άγκυρα» και ως εκ τούτου δεν είναι απαραίτητη η έλευση Μίτσελ στην Κύπρο. ΚΥΠΕ