Στο 0,2% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Ευρωζώνη για το τρίτο τρίμηνο

Στο 0,2% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Ευρωζώνη για το τρίτο τρίμηνο

Mε ρυθμό πολύ χαμηλότερο από τον αναμενόμενο, αναπτύχθηκε στο τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ την ίδια στιγμή η οικονομική εμπιστοσύνη συνέχισε να υποχωρεί, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, με τις ενδείξεις των προβλημάτων να είναι πιο εμφανείς στην Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 0,2% στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, μετά από έναν ρυθμό ανάπτυξης 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 1,7% από 2,2% στο δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters ανέμεναν τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 0,4% και ετήσιο ρυθμό 1,8%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Eurostat δεν δίνει ξεχωριστά στοιχεία για τις χώρες στην πρώτη εκτίμησή της, αλλά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα από την ιταλική στατιστική υπηρεσία έδειξαν ότι η ανάπτυξη της Ιταλίας ανακόπηκε στο τρίτο τρίμηνο εν μέσω της αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Οκτώβριο για δέκατο συνεχόμενο μήνα και περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Ο δείκτης, που αντανακλά την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, μειώθηκε στις 109,8 μονάδες από 110,9 τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο. Μεταξύ των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης, ο δείκτης μειώθηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ αυξήθηκε στην Ισπανία.

Πηγή Sofokleous.gr