Στο Eurogroup της Σόφιας η πρώτη επίσημη συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Στο Eurogroup της Σόφιας η πρώτη επίσημη συζήτηση για το ελληνικό χρέος

 


H πρώτη επίσημη συζήτηση για το ελληνικό χρέος και συγκεκριμένα για το μηχανισμό προσαρμογής σε συνάρτηση με την ανάπτυξη (γαλλικός μηχανισμός), θα διεξαχθεί στο Εurogroup της Σόφιας στις 24 Απριλίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του eurogroup Μάριο Τσεντένο, μετά το πέρας της συνεδρίασης των 19 Υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσεντένο επεσήμανε ότι η τεχνική προετοιμασία για το σχετικό “γαλλικό μηχανισμό” προχωρά και ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για όποια ελάφρυνση θα είναι η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Εξάλλου το eurogroup επαίνεσε την Ελλάδα για την πρόσφατη ολοκλήρωση της 3η αξιολόγησης και το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η 4η. Όπως επεσήμανε ο κ. Στεντένο, η Ελλάδα τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει παρουσιάσει και το λεγόμενο “πρόγραμμα ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής”. Σημείωσε δε ότι η σχετική δόση θα καταβληθεί στα τέλη του Μάρτη από το ΔΣ του ESM.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι τώρα οι θεσμοί και οι εκπρόσωποι των Κρατών Μελών εργάζονται για τον καθορισμό της βιώσιμης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα και σημείωσε ότι με στόχο να γίνει ξανά η Ελλάδα μια “κανονική χώρα”, θα διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους, θα υπάρξει ένα ελληνικής εμπνεύσεων πρόγραμμα αναπτυξιακής στρατηγικής και εποπτεία στο υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο – στοιχεία για τα οποία γίνεται μια τριπλή προετοιμασία. Ο κ. Μοσκοβισί έθεσε ως στόχο για αποφάσεις το eurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου – από το οποίο απέχουμε 100 μέρες όπως είπε.

Τέλος ο Επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλιγκ σημείωσε ότι η εκκίνηση της 4ης αξιολόγησης είναι θετική, αλλά επεσήμανε το σφιχτό χαρακτήρα των χρονικών περιθωρίων, δεδομένου ότι το πρόγραμμα λήγει στις 20 Αυγούστου. Και αυτός επέμεινε στο να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές συζητήσεις μέχρι το eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ο Πιέρ ,Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι το eurogroup δεν συζήτησε για τον ελληνικό νόμο για την μονιμοποίηση συμβασιούχων και εξήγησε ότι προς το παρόν αυτό δεν είναι σημείο που προκαλεί ανησυχία. Εξήγησε ωστόσο ότι ο σκόπος είναι να υπάρξει ένα success story για το ελληνικό πρόγραμμα και προειδοποίησε ότι οι 88 μεταρρυθμίσεις της 4ης αξιολόγησης θα είναι εξαιρετικά απαιτητικές. Σε σχέση με την αναπτυξιακή στρατηγική, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε δε ότι αυτή θα είναι “ένα τεστ αξιοπιστίας”, και πως ο Ε.Τσακαλώτος θα πρέπει να το έχει το όλο σχέδιο έτοιμο πριν από το Πάσχα. Ο Κλάους Ρέγκλιγκ συμπλήρωσε επιπλέον ότι το ίδιο το πρόγραμμα ενδέχεται να επηρεάσει και την πορεία της ανάπτυξης, άρα και την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

ΚΥΠΕ