Στο μικροσκόπιο οι δαπάνες των υποψηφίων στις προεδρικές

Στο μικροσκόπιο οι δαπάνες των υποψηφίων στις προεδρικές

 

Για πρώτη φορά στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2018, εισάγεται μηχανισμός ελέγχου των δαπανών των υποψηφίων. Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές υπήρχε πρόνοια για το ύψος των δαπανών όχι όμως και έλεγχο τους

Μετά την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας πριν τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, ο νόμος επιτρέπει όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές δαπάνες μέχρι €1 εκ. για τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του ο προιστάμενος της υπηρεσίας εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου, στο κρατικό ραδιόφωνο, οι συγκεκριμένες δαπάνες θα ελέγχονται ακολούθως από τον γενικό ελεγκτή.

«Ένα εξάμηνο πριν τις προεδρικές εκλογές καταγράφονται όλες οι δαπάνες του κάθε υποψήφιου ξεχωριστά, ο οποίος εν συνεχεία έχει υποχρέωση να υποβάλλει σχετική έκθεση προς τον έφορο εκλογών σε διάστημα δύο μηνών από τη δημοσιοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος. Η έκθεση θα διαβιβαστεί εν συνεχεία στον γενικό ελεγκτή ο οποίος έχει την ευθύνη να ελέγξει τις όποιες δαπάνες έχει κάνει ο κάθε υποψήφιος», σημείωσε.

Τέλος ο κ. Δημητρίου χαρακτήρισε απογοητευτικό το αποτέλεσμα εγγραφής νέων ψηφοφόρων, μιας και μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί μόνο 9,800 νέοι ψηφοφόροι από τις 40.000 νέων ψηφοφόρων 18 έως 40 χρόνων.