Στο μικροσκόπιο τα αφορολόγητα έσοδα από ενοίκια μέσω του Airbnb

Στο μικροσκόπιο τα αφορολόγητα έσοδα από ενοίκια μέσω του Airbnb

 


Στο μικροσκόπιο του Τμήματος Φορολογίας και της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής μπαίνει η βραχυπρόθεσμη ενοικίαση δωματίων, διαμερισμάτων και κατοικιών μέσω ιστοσελίδων και ιδιαίτερα της δημοφιλούς ιστοσελίδας Airbnb, με στόχο οι ενοικιάσεις αυτές να φορολογούνται και να ελέγχονται ως προς την παρεχόμενη ποιότητα.

Το ζήτημα προέκυψε κατά την εξέταση της επιβολής φορολογίας στα ακίνητα, όπου διαπιστώθηκε ότι κάποιοι που κτίζουν ή αγοράζουν οικίες δηλώνουν ότι τις χρησιμοποιούν για επιχειρηματική δραστηριότητα αφού τις ενοικιάζουν στο Airbnb και έτσι λαμβάνουν πίσω το ΦΠΑ που κατέβαλαν.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης ανέφερε ότι αυτά τα έσοδα δεν φορολογούνται αλλά για να φτάσουν σε αυτό το σημείο πρέπει να διαφοροποιηθούν και άλλοι νόμοι για τις μισθώσεις. Όπως είπε, το πρώτο που πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι να δοθεί στο Τμήμα η ευχέρεια για ένα διάταγμα για δημιουργία ενός μητρώου όπου να καταγράφονται αυτές οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Το θέμα αυτό θα έρθει στην Επιτροπή με πρόταση νόμου του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ταυτόχρονα, όπως λέχθηκε στην Επιτροπή, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ετοιμάζει πρόταση νόμου ώστε να εγγράφεται και να ελέγχεται η ενοικίαση εξοχικών επαύλεων οι οποίες δεν είναι εγγεγραμμένες στον ΚΟΤ. Οι δύο αυτές προτάσεις νόμου αποφασίστηκε να συζητηθούν σε συνδυασμό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι η αγορά δεν περιμένει τους νομοθέτες και τις κυβερνήσεις, αλλά είναι πολλά βήματα μπροστά.

Όπως είπε, στην Κύπρο πολλοί ενοικιάζουν δωμάτια και διαμερίσματα διαδικτυακά και κατά κανόνα αυτά τα έσοδα δεν δηλώνονται στον Φόρο, ούτε επιβάλλεται ΦΠΑ, ενώ δεν υπάρχει έλεγχος για την ποιότητα των καταλυμάτων. Θα πρέπει, είπε, να υπάρχει υποχρέωση εγγραφής σε ένα μητρώο του Εφόρου Φορολογίας και σε διαφορετική περίπτωση να επιβάλλονται ποινές. Είπε επίσης ότι τα πλείστα από αυτά τα καταλύματα δεν είναι αδειούχα από τον ΚΟΤ, ενώ με βάση τις κείμενες νομοθεσίες αν ενοικιάσεις με την ημέρα είναι παράνομο. Όπως είπε, πρέπει να υπάρχει αυτός ο έλεγχος ώστε να μην δυσφημίζεται το τουριστικό προϊόν της Κύπρου και να κτυπηθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που ετοιμάζει για εγγραφή στο μητρώο του ΚΟΤ των παράνομων επαύλεων. Όπως είπε, σήμερα 20 000 επαύλεις είναι παράνομες και ενοικιάζονται είτε μέσω διαδικτύου είτε άλλων υπηρεσιών. Θα μπορούσαν, πρόσθεσε, με ένα ελάχιστο ποσό να αποφέρουν τεράστιο έσοδο στα ταμεία του κράτους και να υπήρχε και έλεγχος του τι ακριβώς προσφέρουν.

Είπε ακόμα ότι επειδή υπάρχουν κι άλλες νόμιμες επαύλεις, υπάρχει και ένας αθέμιτος ανταγωνισμός.

Ανέφερε ακόμα ότι η πρότασή του, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο, προνοεί την αδειοδότηση υπό όρους αυτών των τουριστικών επαύλεων ώστε να υπάρχει έλεγχος και να φορολογούνται στην Κύπρο. Πηγή: ΚΥΠΕ