Στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για συνάντηση με τον Μακρόν

Στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για συνάντηση με τον Μακρόν


Τη δεύτερη συνάντηση, σε διάστημα πέντε μηνών, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει σήμερα στο Παρίσι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης και Μακρόν αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις Γαλλίας και Ελλάδας, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, στόχος της επίσκεψης είναι να δοθεί σαφές μήνυμα ότι η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα, ενώ από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο στο μέτωπο της κυπριακής ΑΟΖ όσο και στο Λιβυκό.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών αλλά και το αίτημα της Ελλάδας για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε πάντως, σαφή μηνύματα στην Άγκυρα καθώς σε συνέντευξή του στο γαλλικό πολιτικό περιοδικό Politique Internationale, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι αυτομάτως προβλήματα της ΕΕ. «Όταν η Τουρκία ανασχεδιάζει τον χάρτη της Μεσογείου, δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα. Προκαλεί απροκάλυπτα την Ευρώπη. Και η Ευρώπη -φυσικά μαζί με την Ελλάδα- θα πρέπει να αντιδρά αναλόγως. Να θυμίζει στον κ. Ερντογάν ότι τα σύνορά μας είναι αμετακίνητα και αδιαπραγμάτευτα», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «αποτελεί διαχρονικά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: ΚΥΠΕ