Στόχος η 1η Ιουλίου 2019 για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Στόχος η 1η Ιουλίου 2019 για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

 


Το ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, με τα μέλη της να ενημερώνονται για την πορεία υλοποίησης του όλου εγχειρήματος, καθώς και για την παραχώρηση άδειας σε μεσάζοντα, κατά την μεταβατική περίοδο, για παροχή ρεύματος σε ιδιώτες.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή Ενέργειας, ο Πρόεδρος της Άγγελος Βότσης είπε πως κατά τη σημερινή συνεδρία ενημερώθηκαν από όλους τους εμπλεκομένους, το Υπουργείο Ενέργειας, τη ΡΑΕΚ, τον Διαχειριστή Ενέργειας, την ΑΗΚ, ότι ο στόχος εξακολουθεί να παραμένει η 1η Ιουλίου 2019 και γίνονται όλες οι προσπάθειες ώστε να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα και να υπάρξει άνοιγμα της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Εξέφρασε την ελπίδα ο ελεύθερος ανταγωνισμός που θα λειτουργήσει, να φέρει αποτελέσματα υπέρ των καταναλωτών με τη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Βότσης είπε πως παράλληλα πως ενημερώθηκαν για την πορεία της μεταβατικής ρύθμισης, για τη λειτουργία παραγωγών ενέργειας μέσω του συστήματος της ΑΗΚ με διμερή συμβόλαια, έτσι ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα κάποιες υποδομές. Όπως είπε, σήμερα εντοπίστηκαν δύο ειδών προβλήματα στο να εκδοθούν αυτές οι άδειες. Το πρώτο πρόβλημα αφορά την καθυστέρηση στην έκδοση πολεοδομικής άδειας, της άδειας οικοδομής και των άλλων συναφών αδειών, και το δεύτερο πρόβλημα αφορά τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα που προκύπτουν από τη δυσκολία χρηματοδότησης των έργων αυτών.

Ο κ. Βότσης ανέφερε πως για τα δύο αυτά προβλήματα θα πραγματοποιηθεί σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας και Εσωτερικών για να βρεθούν οι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος των αδειών. Επίσης, για το θέμα της χρηματοδότησης έχει αναλάβει η ΡΑΕΚ και ο Διαχειριστής να δώσουν απαντήσεις στους εμπλεκόμενους που ενδεχομένους να λύσουν κάποια από τα προβλήματα.

«Η Επιτροπή μας θα συνεχίσει να παρακολουθεί αυτά τα θέματα κάθε τρεις μήνες για να επιβεβαιώσουμε ότι θα είναι έτοιμη η όλη προσπάθεια, αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα του ανοίγματος της αγοράς, για το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι με βάση ΕΕ να πετύχουμε στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί», είπε ο κ. Βότσης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βότσης είπε πως με βάση τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί, στη μεταβατική ρύθμιση μπορούν να εκδοθούν άδειες για παραγωγούς και για προμηθευτές, οι οποίοι θα συμβληθούν με τον παραγωγό, να αγοράζουν το ρεύμα από αυτόν, να το διοχετεύουν μέσα από το δίκτυο της ΑΗΚ, με τιμή που θα συμφωνηθεί, και να το πωλούν σε ένα άλλο χρήστη.

Όπως εξήγησε, ο μεσάζων προμηθευτής θα αγοράζει το ρεύμα από οποιονδήποτε παραγωγό – σήμερα ο μόνος είναι η ΑΗΚ – και θα μπορεί να το πουλά σε άλλους ιδιώτες.

Με τις νέες ρυθμίσεις μπαίνουν στην αγορά νέα εργαλεία καθώς θα υπάρχουν πολλοί παραγωγοί αλλά και προμηθευτές. Αν κάποιος, για παράδειγμα, έχει μια βιομηχανία ή ένα ξενοδοχείο, μπορεί αντί να αγοράζει ρεύμα μόνο από την ΑΗΚ θα μπορεί να αγοράζει ρεύμα από τον ιδιώτη. «Αυτό θα γίνει ολοκληρωμένα τον Ιούλιο του 2019 και μεταβατικά έχουμε πετύχει να γίνει η νομοθεσία που επιτρέπει να γίνονται διμερή συμβόλαια», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Βότσης είπε πως για να πετύχουν όλοι οι σχεδιασμοί θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανεξαρτητοποίηση του διαχειριστή συστημάτων μεταφοράς ενέργειας, ο οποίος θα έχει πλέον και τους δύο ρόλους, και της μεταφοράς και της κατανομής του ηλεκτρικού ρεύματος. Για αυτό, έχει γίνει η συμφωνία του Προεδρικού, ότι θα πρέπει να προχωρήσει αυτός ο διαχωρισμός το συντομότερο δυνατόν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, σε δηλώσεις του τόνισε την αποφασιστικότητα τόσο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής όσο και της Κυβερνήσεως αλλά και της ΡΑΕΚ «για να μπούμε στο νέο μοντέλο αγοράς ενέργειας στην 1 Ιουλίου 2019, όπως είχε συμφωνηθεί».

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλάξει αυτό το χρονοδιάγραμμα. Θέλω, επίσης, να χαιρετίσω γιατί σήμερα στην Επιτροπή φάνηκε μια ξεκάθαρη συνεργασία της ΑΗΚ με τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας τόσο σε σχέση με τη στελέχωση του Διαχειριστή, αλλά και με τον στόχο που δεν είναι άλλος από το να μπούμε στο νέο μοντέλο της αγοράς, φιλελευθεροποιώντας, ουσιαστικά, την αγορά ενέργειας στην Κύπρο. Ενδιαφέρον υπάρχει. Σίγουρα, η προσφορά στην ελεύθερη αγορά θα έχει θετικό αντίκτυπο στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος προς τους καταναλωτές και αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, σε δηλώσεις του είπε ότι «η είσοδος μας στην ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να επωφεληθούν πραγματικά οι καταναλωτές, με την μείωση και όχι βεβαίως την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».

«Στη σημερινή συνεδρία καταθέσαμε για μια ακόμα φορά τις έντονες ανησυχίες μας αναφορικά με την χρονική περίοδο ισχύος της μεταβατικής ρύθμισης η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2017, κυρίως σε περίπτωση που ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς δεν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της ΡΑΕΚ, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Ιούλιο του 2019. Οι ανησυχίες μας αυτές δυστυχώς έχουν επιβεβαιωθεί σήμερα αφού ο Διαχειριστής ανέφερε στην Επιτροπή ότι η προκήρυξη των προσφορών ετοιμασίας και προμήθειας του λογισμικού, παρουσιάζει επιπρόσθετη καθυστέρηση», πρόσθεσε.

Ο κ. Κώστα εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους εργαζόμενους της ΑΗΚ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προεκλογικά, στη σύσκεψη στο Προεδρικό, για το θέμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και κυρίως για την ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, θα τηρηθούν.

«Ελπίζουμε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση θα αφήσει την ΑΗΚ να εφαρμόσει το λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της κάτω από τις οδηγίες και την εποπτεία της ΡΑΕΚ, παραμένοντας ως ένα οργανισμός δημοσίου δικαίου, καθετοποιημένος, αυστηρά ρυθμιζόμενος, με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού και την όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στον οποίο θα πρέπει να μπει ενδυναμωμένη», κατέληξε. ΚΥΠΕ