Στοιχεία – σοκ για τις επιπτώσεις της κρίσης σε Κύπρο και Ελλάδα

Στοιχεία – σοκ για τις επιπτώσεις της κρίσης σε Κύπρο και Ελλάδα

 


Λένε ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, ωστόσο όποιος αντικρίσει τον χάρτη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που αποτυπώνει τον ρυθμό αποκατάστασης των “πληγών” του 2008, θα υποστεί σοκ.

Η πρώτη ματιά αναδεικνύει, κατ’ αρχάς, την Ευρώπη των 2 ταχυτήτων. Από τη μια, ο πλούσιος Βορράς, με το μπλε χρώμα, που όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της Eurostat, κάλυψε σχεδόν αμέσως τη ζημιά της κρίσης, ενώ υπάρχουν περιοχές π.χ. της Γερμανίας που υπερκάλυψαν από την πρώτη κιόλας χρονιά τις απώλειες στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Από την άλλη, με χρώματα στις αποχρώσεις του ροζ και του πορτοκαλί, είναι κυρίως περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου- συν κάποιες περιφέρειες της Φινλανδίας, που χρειάστηκε να φτάσουν στο 2016 ή στο 2017, για να επουλώσουν τις «πληγές» τους. Η Ελλάδα- μαζί με την Κύπρο και μεμονωμένες περιφέρειες της Ιταλίας- είναι βυθισμένη στο κόκκινο της φωτιάς κι αυτό σημαίνει ότι 11 ολόκληρα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ακόμα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το βιοτικό επίπεδο του 2008!

Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο σαφής, εάν ανατρέξει κανείς στους ψυχρούς, απόλυτους αριθμούς. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα του 2008 ήταν 24.400 ευρώ, σε όρους Αγοραστικής Δύναμης. Συμπληρώνοντας ένα χρόνο σε Μνημόνιο, το 2011, είχε πέσει στις 19.700 ευρώ και μετά από άλλα δύο Μνημόνια, διαμορφώνεται σε 20.200 ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από 10 χρόνια πριν. Ακόμα πιο ανοικτή είναι η «ψαλίδα» στη Βόρεια Ελλάδα, όπου διαφορά 2008- 2018 είναι 3.100 ευρώ, ενώ η πιο μεγάλη διαφορά εντοπίζεται στα νησιά του Ιονίου, που μπήκαν στην κρίση με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 24.300 ευρώ και βρίσκονται σήμερα στις 18.600 ευρώ.

Το… κερασάκι στην τούρτα είναι το συγκριτικό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή πώς μπήκαν στην κρίση και πού βρίσκονται σήμερα. Οι χώρες της Βαλτικής, για παράδειγμα ξεκίνησαν από το πολύ χαμηλά, αλλά πλέον κοιτάνε… αφ’ υψηλού την Ελλάδα. Η Ιρλανδία κινείται πια στο 187% του κοινοτικού μέσου όρου, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται πολύ κοντά στα επίπεδα του 2008 συνολικά ως χώρες, καθώς ήδη πολλές περιφέρειες τους έχουν καλύψει τις «ζημιές».

Η Ελλάδα, με ΑΕΠ σε όρους Αγοραστικής Δύναμης 270 δις ευρώ το 2008, βρίσκεται ακόμα στα 225 δις ευρώ, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ που βρισκόταν προ κρίσης στο 93% του κοινοτικού μέσου όρου, τώρα «σέρνεται» στο 68%. Σύμφωνα με το «μαύρο» σενάριο του ΔΝΤ, θα απαιτηθεί μια 15ετία για να φτάσουμε στα προ κρίσης επίπεδα…

Πηγή: economistas.gr