Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία


Η συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική για την Αθήνα και κρίσιμη για τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας, τονίζει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Καλωσορίζει τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν.

Μήνυμα προς Αθήνα και Σκόπια για την ανάγκη τήρησης όλων όσων προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών στέλνει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή.

Αν και επισημαίνει ότι δίχως έγκριση στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ και κατόπιν υλοποίηση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχει ένταξη στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια, ο κ. Στόλτενμπεργκ τονίζει παράλληλα ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική για την Αθήνα.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως θα έχει επιπτώσεις στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας αν η ΠΓΔΜ εγκρίνει τη συμφωνία και αυτή δεν περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο.

«Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τη συμφωνία. Διότι η αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα εξαρτάται, φυσικά, από το ότι παραμένει αφοσιωμένη στις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει. Οπότε η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι αν αλλάξει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ, θα εφαρμόσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας. Δεν βλέπω γιατί να μην κάνει το δικό της μέρος της συμφωνίας η Ελλάδα. Και το 2008 ακόμα η Ελλάδα είχε ξεκάθαρα εκφράσει ότι στηρίζει την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όταν λυθεί το ονοματολογικό» αναφέρει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Στόλτενμπεργκ υποστήριξε πως είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ να αποφεύγονται οι εντάσεις Αθήνας-Άγκυρας. «Ανησυχούμε όταν βλέπουμε εντάσεις, διαφωνίες ανάμεσα σε δύο εταίρους του ΝΑΤΟ. Και είναι κάτι που πάντα συζητώ όταν συναντώ ηγέτες στην Άγκυρα ή στην Αθήνα. Καλωσορίζω το γεγονός ότι υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Τσίπρα και τον πρόεδρο Ερντογάν». Πηγή: insider.gr