Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

 

Θετικά δείγματα για την οικονομία βλέπει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιστροφή της οικονομίας της Ελλάδας στην κανονικότητα εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ετήσιας έρευνας του  ΣΕΒ για την επιχειρηματικότητα με τίτλο «Ο σφυγμός του επιχειρείν».

«Όλα δείχνουν ένα καλύτερο μέλλον», είπε, και σημείωσε ότι τα κόμματα που κυβερνούν ή θα κυβερνήσουν υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, ενώ η κοινωνία δεν συζητά πλέον το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.

Αναφερόμενος στην επιχειρηματικότητα, είπε ότι δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις άξιες να ζήσουν και πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα με τη διαχείριση των δανείων τους, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόβλημα στα εργασιακά τους και οι όποιες αλλαγές στα εργασιακά αφορούν πλέον τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό και κάποιες κλειστές κάστες συνδικαλιστών των ΔΕΚΟ.

H έρευνα του ΣΕΒ με τίτλο «Ο σφυγμός του επιχειρείν», η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της MRB, καταγράφει ότι η αγορά αρχίζει μεν να σταθεροποιείται, χωρίς ωστόσο η επιχειρηματική κοινότητα να έχει πειστεί ότι η χώρα θα επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση αυτή καταγράφηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η εκκρεμότητα της αξιολόγησης τροφοδοτούσε την αβεβαιότητα που πλέον υποχωρεί σημαντικά. Ως πρώτο σημαντικό συμπέρασμα προκύπτει, σύμφωνα με την έκθεση, η ανάγκη αποφασιστικής υποστήριξης της ανάκαμψης, ώστε αυτή να μπορέσει να εδραιωθεί.

Οι επιχειρηματίες δηλώνουν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον των δικών τους επιχειρήσεων (54,8% αναμένουν ότι η οικονομική κατάσταση της επιχείρησής τους θα παραμείνει σταθερή ή θα βελτιωθεί και 79,8% εκτιμά ότι το προσωπικό τους θα παραμείνει σταθερό ή και θα αυξηθεί), συγκριτικά με τις προοπτικές της χώρας (μόνο το 40,7% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια), αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητά τους να υπερκεράσουν τις αντιξοότητες της παρατεταμένης ύφεσης.

Οι επιχειρήσεις καταγράφουν ως τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το ασταθές φορολογικό πλαίσιο (84,8%), την αδυναμία πρόσβασης σε ρευστότητα με ανεκτούς όρους (54,6%), την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης (49,2%), τις γενικότερες αδυναμίες που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο και την ποιότητα των νόμων (49,0%), καθώς και την απουσία κινήτρων για επενδύσεις (48,9%).

Tags: economy, greece