Συλλαλητήριο: 3.000 πούλμαν από όλη την Ελλάδα, 2.000 αστυνομικοί

Συλλαλητήριο: 3.000 πούλμαν από όλη την Ελλάδα, 2.000 αστυνομικοί


Οι διοργανωτές αναμένουν ότι θα είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών. Κλειστοί οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, drones και ελικόπτερα.

Μεγάλη ανταπόκριση πολιτών από όλη την χώρα στο κάλεσμα τους «Για την Μακεδονία» αναμένουν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου που θα γίνει το μεσημέρι στο Σύνταγμα, μία ημέρα μετά την κατάθεση απο την Κυβέρνηση στην Βουλή, προς κύρωση, της Συμφωνίας των Πρεσπών, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων και ενώ η πολιτική αντιπαράθεση έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των διοργανωτών, Γιώργο Τάτσιο, που μίλησε στον ΑΝΤ1, αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση πολιτών των τελευταίων ετών, πολύ μεγαλύτερη της αντίστοιχης περσινής στην Αθήνα.

Βάσει των υπολογισμών των διοργανωτών που μεταφέρει το real.gr, περίπου 3.000 λεωφορεία μεταφέρουν κόσμο στην Αθήνα από όλη την χώρα, κυρίως την βόρεια Ελλάδα.

Στην κινητοποίηση, συνήθως και δρομολογώντας λεωφορεία, συμμετέχουν πολλοί Δήμοι από όλη την Ελλάδα, αλλά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ πλήθος μητροπολιτών έχει δηλώσει την ολόθερμη στήριξη του στο συλλαλητήριο, όπου άλλωστε θα εκπροσωπηθεί και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Εκτός από τον Κρις Σπύρου και τους αγιορείτες μοναχούς, από την εξέδρα θα απευθύνουν μηνύματα, ως βασικοί ομιλητές, ο Γιώργος Τάτσιος, ο Νίκος Λυγερός, ο Γιώργος Πατούλης και η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου, η οποία μαζί με άλλους καλλιτέχνες ζητά δημοψήφισμα για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ακόμη, θα προβληθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, με επιστολή τους προς τους 300 βουλευτές, μέσα από την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», καλεί τους βουλευτές να μην προχωρήσουν «σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας».

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν, σύμφωνα με την αστυνομία, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, λόγω του συλλαλητηρίου.

Ειδικότερα, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση από το βράδυ του Σαββάτου στις 22:00, ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία από το πρωί της Κυριακής στις 6:00, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που θα επικρατούν.

Περίπου 2.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, για το συλλαλητήριο το οποίο ξεκινά στις δύο το μεσημέρι, με έναν «επιπλέον» πονοκέφαλο για την Τροχαία, που αφορά όσους θέλουν να μετακινηθούν για να κάνουν βόλτα στα μαγαζιά ή τα ψώνια του, καθώς αυτήν την Κυριακή τα καταστήματα είναι ανοιχτά, λόγω εκπτώσεων.

Η Αστυνομία θα επιστρατεύσει ελικόπτερα, που θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες από το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, ενώ φραγμοί με κλούβες των ΜΑΤ ανάμεσα στην συγκέντρωση και στην «αντισυγκέντρωση» που οργανώνεται στα Προπύλαια, αναμένεται να τοποθετηθούν νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με όσα έγιναν στο περσινό συλλαλητήριο, τα λεωφορεία από την Νότια Ελλάδα θα αποβιβάζουν κόσμο στον σταθμό Συγγρού-Φιξ και έπειτα θα σταθμεύουν στον χώρο του ΣΕΦ, ενώ εκείνα από την βόρεια Ελλάδα θα αφήνουν τους επιβάτες τους στον σταθμό Κατεχάκη και θα σταθμεύουν στους χώρους του ΟΑΚΑ και του Άλσους Στρατού, στου Γουδή.

Από το πρωί της Κυριακής στις 10:00 θα κλείσουν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις. Οι διαδηλωτές θα μπορούν να φτάσουν στο Σύνταγμα μέσω του μετρό κατεβαίνοντας στους σταθμούς Ακρόπολη και Ευαγγελισμός.

Ανάλογες τροποποιήσεις θα γίνουν στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλει, που διέρχονται από την περιοχή του Συντάγματος, η οποία θα κλείσει από νωρίς το πρωί μέχρι το τέλος της συγκέντρωσης.

Αγρότες από το Κιλκίς σχεδιάζουν στις 11.00 το πρωί να συγκεντρωθούν στο Πολύκαστρο με τρακτέρ και ιδιωτικά ΙΧ και από εκεί με συνοδεία της αστυνομίας να κατευθυνθούν στα σύνορα και στο τελωνείο των Ευζώνων. Εκεί, θα αποκλείσουν συμβολικά τα σύνορα την ώρα του συλλαλητηρίου. Πηγή: euro2day