Συναντιούνται έκτακτα Μέρκελ-Πούτιν

Συναντιούνται έκτακτα Μέρκελ-Πούτιν


Η συνάντηση οργανώθηκε βιαστικά και ανακοινώθηκε μόλις τη Δευτέρα, όταν ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε τα βασικά θέματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι δυο ηγέτες: τη Συρία, την Ουκρανία και τον αγωγό Nord Stream 2.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που συναντώνται οι δυο ηγέτες μέσα σε τρεις μήνες.

Μέρκελ και Πούτιν έχουν συγκρουστεί συχνά κατά το παρελθόν, με πιο αξιοσημείωτη την άκαρπη προσπάθεια της Γερμανίδας καγκελαρίου να πείσει τον κ. Πούτιν για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία το 2014. Η κ. Μέρκελ «ενόχλησε» επίσης τον Ρώσο πρόεδρο το 2012 όταν αμφισβήτησε τη φυλάκιση του μέλους του μουσικού συγκροτήματος Pussy Riot, με τον Πούτιν να απαντά πως η Μέρκελ δεν γνωρίζει όλα τα δεδομένα της υπόθεσης.

Τον Αύγουστο, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως τιμωρία για την υποτιθέμενη χρήση νευροπαραλητικού παράγοντα στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην κατασκόπου Σκριπάλ –που κατέληξε τελικά να οδηγήσει στον θάνατο έναν βρετανό πολίτη.

Η Μέρκελ ένωσε τη φωνή της με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και σε κοινή τους ανακοίνωση τόνιζαν πως «δεν υπάρχει καμία ευλογοφανής εναλλακτική εξήγηση» εκτός από τη ρωσική ευθύνη.

Σε άλλα ζητήματα, όμως, οι δυο ηγέτες έχουν συμφωνήσει και αυτή τη στιγμή συμφωνούν στη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν.

Επιπλέον, ο νέος αγωγός αερίου που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, ο Nord Stream 2, έχει δώσει στις δυο χώρες έναν δυνητικό κοινό σκοπό. Όμως οι ΗΠΑ βλέπουν τον αγωγό αυτόν ως μια προσπάθεια ρωσικού ελέγχου στη Δυτική Ευρώπη και έχουν απειλήσει με περαιτέρω κυρώσεις τη Μόσχα, που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις γερμανικές εταιρείες.

Ο Nord Stream 2

Η Γερμανία και η Ρωσία θέλουν να κατασκευάσουν τον αγωγό Nord Stream 2 ο οποίος θα φέρνει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη χωρίς να περνά από την Ουκρανία.

Το εγχείρημα έχει δεχθεί έντονη κριτική, καθώς ορισμένοι αναλυτές αισθάνονται πως θα οδηγήσει σε εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, την ώρα που θα μειώνονται τα αποθέματα από Βρετανία, Δανία και Ολλανδία.

Η Ουκρανία θα έχανε δισεκατομμύρια αν το project ολοκληρωθεί και τον Ιούλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας το χαρακτήρισε ως ένα «απολύτως γεωπολιτικό εγχείρημα» που δεν έχει οικονομική λογική.

Ουκρανία

Για το ζήτημα της Ουκρανίας, βασικό σημείο συζήτησης μεταξύ των δυο ηγετών θα είναι οι συνεχιζόμενες αψιμαχίες στη Μαύρη Θάλασσα ο ρόλος των ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Δεν θεωρείται πιθανό, ωστόσο, ο Πούτιν να ενδιαφερθεί για τα όποια αιτήματα της Μέρκελ για αστυνόμευση μιας εκεχειρίας από δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών.

Έτσι, είναι πιθανό η προσοχή να επικεντρωθεί στην αποτροπή κλιμάκωσης της έντασης, αντί της εξεύρεσης μακροπρόθεσμης λύσης.

Συρία

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, η Ρωσική στήριξη προς τον Άσσαντ – ο οποίος έχει ήδη συντρίψει σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης- υπήρξε ζωτικής σημασίας για τη δυνατότητα του Σύριου ηγέτη να διατηρήσει την εξουσία.

Ο Άσσαντ έχει ξεκινήσει νέα επίθεση στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι Σύριοι αντάρτες. Θεωρείται πως  η Μέρκελ μπορεί να ζητήσει από τον Πούτιν να ασκήσει την επιρροή του στον Άσσαντ σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η περαιτέρω αιματοχυσία.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr