Συνεργασία ΚΕΒΕ και ΟΕΒ με την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας

Συνεργασία ΚΕΒΕ και ΟΕΒ με την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας

 

Στόχος η διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων

 

Σε συνεργασία με ΚΕΒΕ και ΟΕΒ προχωρεί η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, ούτως ώστε να προωθηθεί το εργαλείο για διορισμό εξεταστή με στόχο τη διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων, τη διάσωση θέσεων εργασίας και την ενθάρρυνση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης είπε ότι γύρω στις 150 επιχειρήσεις κλείνουν ετήσια με διατάγματα εκκαθάρισης δικαστηρίου και περίπου 3.000 εθελούσιες εκκαθαρίσεις.

Παράλληλα, είπε ότι οι τράπεζες διορίζουν διευθυντές/παραλήπτες ούτως ώστε να εκκαθαρίσουν ή να διαχειριστούν τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των επιχειρήσεων.

Ανέφερε ότι μέσα στα πλαίσια διάσωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, όπου ταυτόχρονα θα διατηρηθεί η επιχειρηματικότητα, η διάσωση θέσεων εργασίας και η ενθάρρυνση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων η Υπηρεσία απέστειλε πρόσκληση προς ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για συνεργασία ούτως ώστε να προωθηθεί το εργαλείο για διορισμό εξεταστή που ψηφίστηκε μέσα από τα νομοθετήματα του πλαισίου αφερεγγυότητας όπου θα μπορούν βιώσιμες επιχειρήσεις να βρίσκουν λύσεις μέσα από τις διαδικασίες δικαστηρίου και την εποπτεία των δικαστηρίων για να διασώσουμε όσο περισσότερες επιχειρήσεις.

Είπε ότι η Υπηρεσία ξεκινά μαζί με το ΚΕΒΕ σεμινάρια ενημέρωσης των επιχειρήσεων και των τραπεζών για να αποδεχθούν αυτό τον μηχανισμό και παράλληλα επεξεργαζόμαστε πρόγραμμα συνεργασίας με την ΟΕΒ για ενθάρρυνση χρήσης αυτού του μηχανισμού.

Ανέφερε ότι ευρύτερος στόχος δεν είναι μόνο η διάσωση των επιχειρήσεων, αλλά και η διατήρηση θέσεων εργασίας και παράλληλα να υποβοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι παρά την ανάκαμψη της οικονομίας εξακολουθούν να κλείνουν επιχειρήσεις σε σημαντικό αριθμό, είτε βγαίνουν σε εκκαθάριση είτε οι πιστωτές διορίζουν διευθυντές/παραλήπτες με στόχο είτε να εξεύρουν λύσεις αναδιάρθρωσης είτε κυρίως εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Ο κ. Καροτσάκης είπε ότι η πολιτική του κράτους και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η ενθάρρυνση της κουλτούρας της επιβίωσης παρά της πτώχευσης ή της εκκαθάρισης, ενώ κάλεσε τις επιχειρήσεις να κάνουν χρήση αυτού του μηχανισμού και τους πιστωτές να κατανοήσουν ότι δεν συμφέρει σε τελική ανάλυση οι επιχειρήσεις να κλείνουν.

Αν φυσικά δεν μπορούν να βρουν μια λύση τότε αυτές οι επιχειρήσεις θα κλείνουν, πρόσθεσε.

Πολύ σημαντικό όμως είναι να αντιληφθούν όλοι ότι η αξιολόγηση της οικονομίας μας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν βασίζεται μόνο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά στην προοπτική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι σημαντικό είναι αυτά τα εργαλεία να λειτουργούν και να έχουν μέλλον.

Το μέλλον δεν είναι η πτώχευση ούτε η εκκαθάριση, ανέφερε και πρόσθεσε ότι ενθαρρυντικό είναι ότι επιχειρήσεις εγγράφονται στο μητρώο του Έφορου Εταιρειών και αρκετές που κλείνουν δημιουργούν οι μέτοχοι τους ή οι διευθυντές τους νέες επιχειρήσεις.

Αναφορικά με το θέμα που συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών σε σχέση με τα τέλη του Επίσημου Παραλήπτη, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι «αντιληφθήκαμε ότι δεν ακολουθήθηκε η νενομισμένη διαδικασία, η οποία έπρεπε να ακολουθηθεί μέσω της Επιτροπής Τελών και Δικαιωμάτων».

Ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται και θα αποταθούμε στην Επιτροπή για να είμαστε νομικά καλυμμένοι.

Tags: cyprus, economy, KEVE, OEV