Τα κράτη μπαίνουν στον πειρασμό της παραγωγής Bitcoin

Τα κράτη μπαίνουν στον πειρασμό της παραγωγής Bitcoin

Σημαντική αντίδραση της τάξης του 10,7% είχαμε τις τελευταίες ώρες στο Bitcoin. Από το χθεσινό χαμηλό, αναπήδησε 826 δολάρια. Τι να σημαίνει αυτό άραγε; Ότι ολοκλήρωσε τη διόρθωσή του; Λέτε να επαναληφθεί το καλοκαίρι του 2017, όπως είχαμε παρουσιάσει εδώ; Οι βιαστικοί που είχαν απογοητευτεί, πούλησαν και άφησαν χώρο στους αισιόδοξους;

Ας μη βιαζόμαστε να πανηγυρίσουμε. Ακόμα το διάγραμμα δεν μας αποκαλύπτει τις διαθέσεις του. Για αυτό ας περάσουμε στα νέα, που έχουν αρχίσει να αποκτούν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα να κάνουμε μια βόλτα προς τη Λευκορωσία και τη Βενεζουέλα, μια που για πρώτη φορά έχουμε επίσημο ενδιαφέρον από κυβερνήσεις για να παράγουν οι ίδιες Bitcoin!

Ναι, καλά διαβάσατε. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την παραγωγή ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας του, προκειμένου να κάνει εξόρυξη Bitcoin. Τι θα τα κάνει; Θα τα πουλάει για να έχει επιπλέον έσοδα το κράτος του.

Από ό,τι φαίνεται, δεν πρόκειται για απόφαση της στιγμής. Έχει προηγηθεί προγραμματισμός. Ήδη η χώρα του έχει νομιμοποιήσει τις δραστηριότητές της σχετικά με τα κρυπτονομίσματα από πέρυσι, επιδιώκοντας, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ίδιοι, να γίνουν παγκόσμιο κέντρο πληροφορικής. Έχουν φτιάξει τον χώρο υποδοχής, τον οποίο ονομάζουν High Technologies Park και ψήφισαν ένα ειδικό προεδρικό διάταγμα για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023, ειδικά για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του blockchain.

Ενδιαφέρον είναι πως το βίντεο που δείχνει τον Alexander Lukashenko να μιλάει για τα σχέδιά του έχει τραβηχτεί τον Απρίλη, αλλά μόλις τις τελευταίες ημέρες δημοσιοποιήθηκε ευρέως.

Η Λευκορωσία δεν είναι η μόνη χώρα όμως που εμπλέκεται ενεργά στην παραγωγή και διακίνηση Bitcoin. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας διενεργεί δοκιμές για να διαπιστώσει εάν μπορεί να κρατήσει κρυπτονομίσματα στα ταμεία της. Και αυτό για δύο λόγους. Ο ένας είναι πως η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos de Venezuela θα μπορεί να πληρώνει τους προμηθευτές της με κρυπτονομίσματα, αποφεύγοντας τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τους Αμερικανούς. Ο άλλος είναι να προσμετρήσουν την αξία των κρυπτονομισμάτων στα εθνικά διαθέσιμα, που βρίσκονται τώρα στο κατώτερο σημείο τους εδώ και τρεις δεκαετίες.

 

Πού τα βρήκε τα Bitcoin, είναι μια εύλογη ερώτηση. Η απάντηση είναι πως τα παράγει η ίδια! Έχουν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις εξόρυξης Bitcoin υπό την αιγίδα του κράτους, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι έχουν το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα στον κόσμο.

Η μεταστροφή είναι εκπληκτική. Η περίπτωση να το ακούγαμε αυτό πριν 2-3 χρόνια δεν ήταν απλά απίθανη. Ήταν ανύπαρκτη. Μέχρι πριν λίγο καιρό, τα κράτη αντιμετώπιζαν τα κρυπτονομίσματα με αδιαφορία ή ακόμα και εχθρικά. Πλέον αρκετά από αυτά προσφέρουν κίνητρα για να προσελκύσουν τις επιχειρήσεις του χώρου στο έδαφός τους. Όμως τώρα πάμε σε ένα νέο επίπεδο. Τα ίδια τα κράτη να θέλουν να παράγουν και να πουλάνε Bitcoin, Ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα.

Δεν υπάρχει πιο θετικό νέο, όσον αφορά την εμπιστοσύνη και την αποδοχή του κόσμου γύρω από τα κρυπτονομίσματα. Ένας κόσμος που εδώ και χρόνια ακούει συνεχώς πως πρόκειται για απάτη, για κοπανιστό αέρα, ότι το χρησιμοποιούν για παράνομες δραστηριότητες.

Δεν είναι καθόλου απίθανο να ακολουθήσουν και άλλα κράτη. Γιατί σε αντίθεση με τον χρυσό που βρίσκεται μόνο σε περιορισμένα εδάφη, η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων μπορεί να γίνει από παντού. Φτάνει να υπάρχει φτηνή ενέργεια, προκειμένου να συμφέρει η παραγωγή τους.

Όπως έχουμε ξαναπεί, το Bitcoin θα αρχίσει να λάμπει σαν χρυσός, όταν οι πρώτες Κεντρικές Τράπεζες το αντιμετωπίσουν σαν χρυσό. Να το συμπεριλάβουν στα συναλλαγματικά τους αποθέματα.

Ίσως αυτή η στιγμή να έρθει τελικά πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζαμε.

του Βασίλη Παζόπουλου, euro2day.gr

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ
Tags: Bitcoin