Τα πρώτα μηνύματα των ευρωεκλογών

Τα πρώτα μηνύματα των ευρωεκλογών


 

Του Αντώνη Στυλιανού

Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ολοκληρωθεί την 26η Μαΐου 2019 και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των διαδικασιών εγκαθίδρυσης του νέου Κοινοβουλίου και της ψήφισης των ονομάτων που θα ηγούνται των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, η ολοκλήρωση των ευρωεκλογών μας επιτρέπει να αναδείξουμε τα πρώτα τους μηνύματα, αφού οι εκλογές αυτές θεωρήθηκαν ως οι πιο σημαντικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολλά διακυβεύματα και αρκετά συμπεράσματα τα οποία μπορούμε να εξαγάγουμε, αν και η μελέτη των αποτελεσμάτων χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Πρώτο σημαντικό γεγονός εκ των αποτελεσμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η μείωση της αποχής και η αύξηση της συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών. Για πρώτη φορά από το 1999 το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασε το 50% φτάνοντας στο 50.93% σε σύγκριση με 42.61% το 2014, με την συμμετοχή στην Κύπρο να βρίσκεται πιο κάτω από τον μέσο όρο στο 45%.

Δεύτερο σημαντικό γεγονός είναι η απώλεια ποσοστών και εδρών από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο – το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και τους σοσιαλιστές και δημοκράτες (S&D). ToEPP εκτιμάται ότι θα λάβει 180 από τις 751 έδρες, έχοντας χάσει 41 έδρες από τις ευρωεκλογές του 2014, ενώ το S&D 146 από τις 191 που είχε καταλάβει στις προηγούμενες εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο ισχυρότερα κόμματα του ευρωκοινοβουλίου δεν έχουν πλέον την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη διεργασιών για συνεργασίες με άλλα κόμματα, όπως είναι για παράδειγμα οι φιλελεύθεροι (ALDE&R) που έχουν καταλάβει 109 έδρες (σε σύγκριση με 67 που είχαν το 2014) και οι πράσινοι (GREENS/EFA) που έχουν καταλάβει 69 έδρες (σε σύγκριση με 50 που είχαν το 2014). Οι δυο τελευταίοι σχηματισμοί θεωρούνται και οι νικητές των ευρωεκλογών αφού έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους και μπορούν πλέον να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Τρίτο γεγονός είναι ότι τα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, αν και παρουσίασαν άνοδο, δεν παρουσίασαν εκείνη την άνοδο που είχε εκτιμηθεί προ των εκλογών και η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο θεσμικού ρόλου του ευρωκοινοβουλίου. Γενικά, τα ακροδεξία κόμματα εξασφάλισαν 112 έδρες και δύσκολα θα μπορούσαν να μετέχουν σε μια ευρύτερη συνεργασία με ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που κατέλαβαν 177 έδρες, αφού ήδη προ των εκλογών είχαν παρουσιαστεί ρήγματα και διαφωνίες σε συγκεκριμένες ιδεολογίες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα στην προσπάθεια της Μαριν Λε Πεν και του Ματέο Σαλβίνι αλλά και άλλων που επιθυμούν να περιορίσουν τις προσπάθειες για περαιτέρω ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

 

 

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ