Θα πρέπει να μπει τέρμα στην αγορά ομολόγων δήλωσε μέλος της ΕΚΤ

Θα πρέπει να μπει τέρμα στην αγορά ομολόγων δήλωσε μέλος της ΕΚΤ

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να θέσει τέρμα στην πολυετή προσπάθεια της για τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, παρά την πρόσφατη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ΕΕ και την αύξηση των οικονομικών κινδύνων, τόνισε στο AFP μέλος του Συμβουλίου της τράπεζας.

«Είναι καιρός να εξομαλυνθεί σταδιακά η νομισματική πολιτική», υπογράμμισε η Sabine Lautenschlaeger εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ.

Ανέφερε ότι, ενώ τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν «ασθενέστερες από τις αναμενόμενες» συνθήκες για την Ευρωζώνη, «η οικονομική ανάπτυξη είναι γενικά μέσα στις προβλέψεις μας».

Πρόσθεσε πως πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό πλησίον, αλλά κάτω από το 2,0%.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) κατά τα τελευταία τρία χρόνια έχει κοστίσει στην ΕΚΤ συνολικά 2,6 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Τώρα που η ΕΚΤ είναι έτοιμη να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες οι ανησυχίες σε σχέση με κινδύνους που αφορούν τη μη ύπαρξη συμφωνίας για το Brexit ή εμπορική σύγκρουση μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, η κ. Lautenschlaeger δήλωσε ότι «δεν βλέπω τώρα κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την εκτίμηση» για τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων πριν συναντηθούν οι διοικητές της ΕΚΤ στις 13 Δεκεμβρίου.

Η επέκταση του προγράμματος «δεν θα αποφέρει σημαντικά πρόσθετα οφέλη, αλλά θα αυξήσει τις αρνητικές παρενέργειες», υπογράμμισε. KYΠΕ

Tags: EKT, omologa