Θέλουν να «κρύψουν» τα ντεπόζιτα νερού της Αγίας Νάπας

Θέλουν να «κρύψουν» τα ντεπόζιτα νερού της Αγίας Νάπας

 


Οι «πράσινες οροφές» θα μειώσουν την οπτική ρύπανση

 

Οι «πράσινες οροφές» θα μειώσουν την οπτική ρύπανση από τα ντεπόζιτα νερού στην Αγία Νάπα, ανέφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος.

Όπως ο κ. Καρούσος «στον Στρατηγικό Σχεδιασμό που εκπονήθηκε για το κέντρο της Αγίας Νάπας, αναδείχθηκε μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι το κέντρο πρέπει να μετατραπεί σε καθόλα προσβάσιμο, φιλόξενο και περιβαλλοντικά φιλικό. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι με τις κατάλληλες κινήσεις, η Αγία Νάπα μπορεί να πιστοποιηθεί και ως «πράσινη πόλη» από διάφορους Οργανισμούς ευρωπαϊκού βεληνεκούς».

Πρόσθεσε ότι «στον Στρατηγικό Σχεδιασμό έχουν προταθεί διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα ζητήματα που αφορούν την ανακύκλωση και την αλλαγή των παραδοσιακών λαμπών φωτισμού στους δρόμους της Αγίας Νάπας, σε Led. Ακόμα προτάθηκε και το θέμα των «πράσινων οροφών» των κτιρίων, που εκτός από περιβαλλοντικό όφελος θα έχει και τεράστια μείωση της οπτικής ρύπανσης, δηλαδή της βελτίωσης των συγκεκριμένων κτιρίων».

Όπως εξήγησε ο κ. Καρούσος «όταν ο επισκέπτης εισέρχεται στην Αγία Νάπα, λόγω της αμφιθεατρικότητας της, αυτό που αντικρύζει είναι τα ντεπόζιτα νερού στις οροφές των κτιρίων και των σπιτιών, κάτι που δίνει πολύ άσχημη εντύπωση. Γι’αυτό το λόγο ο Δήμος μελέτησε και αποφάσισε πως υπάρχουν δύο τρόποι για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου: ο ένας είναι να «κρυφτούν» τα ντεπόζιτα με θάμνους ή άλλη βλάστηση και ο δεύτερος είναι να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες τους για απομάκρυνση τους».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «έχουμε ζητήσει όπως στο Τοπικό Σχέδιο Αγίας Νάπας εισαχθεί πρόνοια, σύμφωνα με την οποία δημότες που επιθυμούν να μετατρέψουν την οροφή των κτιρίων ή των σπιτιών τους σε «πράσινη» και θα συνάδουν με τα μέτρα που έθεσε ο Δήμος, να έχουν επιπλέον κίνητρα για να προχωρήσουν στο συγκεκριμένο μέτρο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γιάννης Καρούσος είπε ότι «καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθούν δημότες – εθελοντές ούτως ώστε να δοκιμάσουμε σε πιλοτική βάση το συγκεκριμένο μέτρο σε κάποιες οροφές. Τις «πράσινες οροφές» θα τις επεξεργαστεί και θα τις διαμορφώσει συγκεκριμένος γεωπόνος και από τις πρώτες προσπάθειες που θα γίνουν θα δούμε κατά πόσον το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό».

Από το πιλοτικό πρόγραμμα που θα γίνει με τις «πράσινες οροφές» θα διαπιστώσουμε κατά πόσον αυτό θα πετύχει, εάν υπάρχουν πρακτικά προβλήματα και τι κόστος θα έχει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό τότε θα δούμε πως μπορεί ο Δήμος να το υποστηρίξει, ούτως ώστε να δώσουμε κίνητρα στους δημότες να προχωρήσουν με τις δικές τους οροφές ή εάν θα το αναλάβει εξ ολοκλήρου η Αγία Νάπα».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Καρούσος απάντησε πως «μετά από σχετική ανάρτηση που έγινε στο διαδίκτυο υπήρξε ενδιαφέρον από  6 – 7 άτομα τα οποία επικοινώνησαν με τον Δήμο, ζήτησαν πληροφορίες και εξέφρασαν προθυμία να προχωρήσουν με το συγκεκριμένο θέμα, αφού όπως μας ανέφεραν με τις «πράσινες οροφές» ο επισκέπτης της Αγίας Νάπας θα αντικρίζει το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας και το πράσινο των οροφών».

Ανέφερε επίσης ότι εκτός από τις «πράσινες οροφές» ο γεωπόνος με τον οποίο συνεργάζεται ο Δήμος προχώρησε σε σχετική μελέτη «για το πώς θα καταφέρουμε να «κρύψουμε» με αναρριχητικά φυτά και δέντρα, δηλαδή με «κάθετους κήπους» την πρόσοψη του πολυόροφου χώρου στάθμευσης της Αγίας Νάπας». Πηγή: ΚΥΠΕ

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ