Θρίαμβος Ερντογάν από τον πρώτο γύρο των εκλογών

Θρίαμβος Ερντογάν από τον πρώτο γύρο των εκλογών

 


Στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, νικητής είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς προηγείται με 53,6%, έναντι 30,8%, του Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Η νίκη Ερντογάν επισημοποιήθηκε μάλιστα από το εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας.

Με το 99,9% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Ερντογάν ξεπερνά το απαιτούμενο 50%. Η συμμετοχή έφθασε το 88,1% ενώ παρότι η καταμέτρηση των ψήφων ακόμη συνεχιζόταν, ο Ερντογάν ανακήρυξε τη νίκη του το βράδυ της Κυριακής.

Ο Ιντζέ, φέρεται να παραδέχθηκε ότι ο «σουλτάνος» κέρδισε την αναμέτρηση που διεξήχθη την Κυριακή καθώς, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTürk φέρεται να δήλωσε πως αναγνωρίζει ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές.

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν με τους εθνικιστές φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς ο συνασπισμός αποσπά το 53,6% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 98,9%.

Στον αντίποδα, η συμμαχία των κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 34,06%. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών κερδίζει το 11,61% και εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.

«Ο Τουρκικός λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του ΠτΔ», δήλωσε χθες βράδυ, από την Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι οι πολίτες έδωσαν και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.

Παράλληλα ανήγγειλε ότι ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει να «απελευθερώνει» συριακά εδάφη, και θα αναλάβει πιο αποφασιστική δράση εναντίον των «τρομοκρατών».

Οι χθεσινές εκλογές, σηματοδοτούν το πέρασμα από το πρωθυπουργικό και κοινοβουλευτικό στο προεδρικό σύστημα, βάσει του οποίου ο πρόεδρος της χώρας αποκτά ουσιαστικά απόλυτη εξουσία.

Συγχαρητήρια από Ακιντζί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του στην Προεδρία της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ανακοίνωση του γραφείου του κ. Ακιντζί αναφέρει ότι μόλις ξεκαθάρισαν τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στην Τουρκία, ο Τ/κ ηγέτης τηλεφώνησε στον κ. Έρντογάν και τον συνεχάρη για την εκλογική του επιτυχία.