Τη σημασία αντιπλημμυρικών έργων ενόψει αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων, τόνισε ο Κ. Καδής

Τη σημασία αντιπλημμυρικών έργων ενόψει αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων, τόνισε ο Κ. Καδής


Τη σημασία των αντιπλημμυρικών έργων ενόψει των αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής κατά την υπογραφή της Σύμβασης για τα αντιπλημμυρικά φράγματα Αραδίππου.

Μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Εύβοια, τα έργα αυτά αποκτούν καθοριστική σημασία για την ασφάλεια των πολιτών, είπε ο κ. Καδής τονίζοντας ότι παρά την οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία, η Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη συνεχίζει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

Στη δήλωση που ακολούθησε την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Καδής εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή της Σύμβασης για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών φραγμάτων Καμμίτση, με χωρητικότητα 1.050.000 m3 και Αρχαγγέλου, με χωρητικότητα 305.000 m3, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται σε 9 εκ. ευρώ.

Ο κ. Καδής ακολούθως διευκρίνισε ότι η διάρκεια της Σύμβασης είναι 3 χρόνια.

Περαιτέρω ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι βασικός σκοπός του έργου είναι η αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή Αραδίππου και Λειβαδιών και ταυτόχρονα με τη δημιουργία των φραγμάτων θα διασφαλίζεται σημαντική ποσότητα νερού που θα παραχωρείται για άρδευση κυρίως στην περιοχή αναδασμού Αραδίππου ή θα διοχετεύεται στο Νότιο Αγωγό.

Σημείωσε στη συνέχεια πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, που ανέμενε για πολύ καιρό η περιοχή, που εντάχθηκε στις εξαγγελίες των αναπτυξιακών έργων του Προέδρου Αναστασιάδη και αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς θα αντιμετωπίζει πιθανές πλημμύρες στην περιοχή και εμπεδώνει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες βελτιώνει την ποιότητα ζωής και παράλληλα βελτιώνει το υδατικό ισοζύγιο που είναι μια άλλη σημαντική διάσταση του έργου.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι αν δει κάποιος τις καταστροφικές συνέπειες των πρόσφατων πλημμυρών στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεται τη σημασία που αποκτούν τέτοιου είδους έργα, προσθέτοντας ότι με την κλιματική αλλαγή τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα θα εμφανίζονται πιο συχνά και επομένως γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας των πολιτών.

Ο κ. Καδής σημείωσε ότι παρά την κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, η Κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος και αυτό επιβεβαιώνεται με τη σύμβαση που υπεγράφη για τα δύο φράγματα.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Γεωργίας και η Κυβέρνηση θα συνεχίσουν την πορεία των αναπτυξιακών έργων υποδομής με αποφασιστικότητα.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή της σύμβασης αναφέροντας ότι για το έργο οι τοπικές αρχές Αραδίππου προσπαθούν για 30 τόσα χρόνια και από την εποχή που ο δήμος ήταν κοινότητα.

Πρόσθεσε ότι έγιναν τρομερές προσπάθειες μέχρι να τα καταφέρουν και ευχαρίστησε τον κ. Καδή και τον τέως Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, που όπως ανέφερε ήταν ο πρώτος που περιέλαβε το έργο στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας.

Ο κ. Ευαγγελίδης υπενθυμίζοντας τις παλαιότερες πλημμύρες στην περιοχή, ανέφερε ότι έγιναν πάρα πολλά έργα από την παρούσα Κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα έργα δεν θα υπάρξουν καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ