Την 1η Οκτωβρίου η ακρόαση της Στέλλας Κυριακίδου για Επίτροπος

Την 1η Οκτωβρίου η ακρόαση της Στέλλας Κυριακίδου για Επίτροπος

 


Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα για τις ακροάσεις των προτεινόμενων Επιτρόπων

 

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου (ο Πρόεδρος του ΕΚ και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων) οριστικοποίησε το λεπτομερές πρόγραμμα των ακροάσεων των προτεινόμενων Επιτρόπων.

Η προτεινόμενη από την Κύπρο Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου θα περάσει από ακρόαση την 1η Οκτωβρίου, στην Επιτροπή ENVI (Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων).

Το διορισμό της Στέλλας Κυριακίδου ως Επίτροπο της Κυπριακής Δημοκρατίας πρότεινε ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κ. Κυριακίδου αναμένεται καταλάβει τη θέση του Χρίστου Στυλιανίδη, στο ίδιο χαρτοφυλάκιο, της Διεθνούς Συνεργασίας, της Ανθρωπιστικής Βοήθειας και της Διαχείρισης Κρίσεων.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, προτεινόμενος από την Ελλάδα, θα περάσει από την Επιτροπή LIBE/CULT (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων/ Παιδείας και Πολιτισμού) την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.

Οι ακροάσεις θα ξεκινήσουν στις 30 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 8 Οκτωβρίου. Το λεπτομερές πρόγραμμα στο οποίο φαίνεται η κατανομή των ακροάσεων των προτεινόμενων Επιτρόπων ανά κοινοβουλευτική επιτροπή και ημερομηνία/ώρα είναι διαθέσιμο εδώ.

Επιπλέον, η Διάσκεψη των Προέδρων θα πραγματοποιήσει ανταλλαγή απόψεων με τους τρεις Εκτελεστικούς Αντιπροέδρους σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων.

Τις ακροάσεις θα ακολουθήσουν συναντήσεις στις οποίες οι Πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων (συντονιστές και συντονίστριες) των αντίστοιχων επιτροπών του ΕΚ θα αξιολογήσουν τις επιδόσεις των προτεινόμενων Επιτρόπων.

Στις 15 Οκτωβρίου, η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα όλων των ακροάσεων και θα προωθήσει τα συμπεράσματά της στη Διάσκεψη των Προέδρων. Αυτή με τη σειρά της θα πραγματοποιήσει την τελική αξιολόγηση και θα κρίνει αν θα ολοκληρώσει τη διαδικασία των ακροάσεων κατά τη συνάντησή της στις 17 Οκτωβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εκλεγεί στο σύνολό της με απλή πλειοψηφία επί των εγκύρων στη σύνοδο της ολομέλειας. Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου.