Την έναρξη διαδικασίας πλήρους εξόφλησης του δανείου ΔΝΤ, ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ

Την έναρξη διαδικασίας πλήρους εξόφλησης του δανείου ΔΝΤ, ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ


Την έναρξη της επίσημης διαδικασίας για την πρόωρη και πλήρη εξόφληση του δανείου που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μετά την εξόφληση του ρωσικού δανείου, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2020 ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, Φαίδωνα Καλοζώη, το επιτόκιο του δανείου από το ΔΝΤ ανέρχεται στο 1,99%, ενώ από τις διεθνείς αγορές η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να δανειστεί σήμερα με επιτόκιο γύρω στο 1%.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε ενδογενείς δημοσιονομικούς δυνητικούς κινδύνους, οι οποίοι αφορούν κυρίως στις αγωγές για άμεση επαναφορά των μισθών, που αναλόγως της απόφασης του δικαστηρίου, μπορεί να επιφέρει δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και στις δημοσιονομικές πτυχές του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «και να τερματιζόταν σήμερα αυτό το σχέδιο, η αναπτυξιακή δυναμική της κυπριακής οικονομίας θα παρέμενε ισχυρή και δεν θα επηρεαζόταν» και υπογράμμισε ότι την περίοδο 2016 – 2018, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 15,2% από το οποίο μόλις το 1,2% σχετίζεται με την κατασκευαστική δραστηριότητα που σχετίζεται άμεσα με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ