Το Eurogroup αποφασίζει για οριστική έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο

Το Eurogroup αποφασίζει για οριστική έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο

 


Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, παρουσία και της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, συνέρχονται σήμερα το απόγευμα (16:00 ώρα Κύπρου) στο Λουξεμβούργο σε μια ιστορική συνεδρία του Eurogroup, που θα σηματοδοτήσει την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018.

Πρόκειται για την έξοδο της Ελλάδας από την αιμοδότηση των δανειστών έπειτα από οκτώ χρόνια.

Οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, αναμένεται να ολοκληρώσουν και επίσημα την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με την τελευταία εκταμίευση να εκτιμάται μέχρι τα €12 δισεκατομμύρια. Πάντως αξιωματούχος της Κομισιόν είχε δηλώσει σχετικά πως τo τελικό ύψος της δόσης θα είναι τέτοιο που θα ανεβάζει το δημοσιονομικό μαξιλάρι στα περί τα €20 δις και θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας ως το 2020 και θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές για τη διασφάλιση της Ελλάδας.

Το σημαντικό είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μετά τα μέτρα που έλαβε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης το 2017 τα οποία, όπως εκτιμάται, θα μειώσουν τη σχέση δημοσίου ως προς το ΑΕΠ κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το 2060.

Σημειώνεται ότι αξιωματούχος της Κομισιόν είχε δηλώσει πως  “κάθε πακέτο που θα αποφασιστεί πρέπει να δουλεύει για τις αγορές, να είναι αξιόπιστο στα μάτια των αγορών, αλλά και στα μάτια των δανειστών που θέλουν διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον ορθό δρόμο, να δουλεύει όμως και για τη ίδια την Ελλάδα και τους πολίτες της”.

Με βάση τις πληροφορίες, τα μέτρα αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν, την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, την επιστροφή σταδιακά των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA΄s και SNP΄s), την αποπληρωμή ποσού προς το ΔΝΤ για τα ακριβότερα δάνεια.

Περαιτέρω, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν για μια ενισχυμένη εποπτεία.

Εξάλλου, στο πρόγραμμα του Eurogroup, περιλαμβάνονται επίσης τα αποτελέσματα της τέταρτης αποστολής μεταμνημονιακού ελέγχου της Κύπρου, το επικαιροποιημένο δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ισπανίας.

Στις 19:30 θα αρχίσει η συνεδρία των ΥΠΟΚ της ΕΕ (Ecofin) για λήψη αποφάσεων για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Νωρίτερα σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  για την έγκριση της ετήσιας έκθεσης του ΕΜΣ για το 2017. KYΠΕ