Το Ιράν δίνει δύο μήνες διορία στην Ευρώπη να διασώσει τη συμφωνία

Το Ιράν δίνει δύο μήνες διορία στην Ευρώπη να διασώσει τη συμφωνία


Νέα διορία δύο μηνών δίνει η Τεχεράνη στους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να διασώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό της  πρόγραμμα, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, προειδοποιώντας ωστόσο σε αυστηρό τόνο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσε σε περαιτέρω δεσμεύσεις από τη συμφωνία, οι οποίες μάλιστα θα έχουν «αναπάντεχες συνέπειες».

Η δήλωση Ρουχανί έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων σχετικά με τη γαλλική πρόταση για τη διάσωση της συμφωνίας.

Το Παρίσι πρότεινε στην Τεχεράνη να της χορηγηθούν πιστώσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων έως το τέλος της χρονιάς με αντάλλαγμα την επάνοδό της στην πλήρη συμμόρφωσή της προς τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2015. Η κίνηση θα εξαρτηθεί, σε καθοριστικό βαθμό, από το εάν θα την επιτρέψει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Fars, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί διεμήνυσε πως η Τεχεράνη θα αρχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις, μόνο εάν της προσφερθεί η πιστωτική γραμμή των 15 δισ. δολαρίων σε τέσσερις μήνες σε αντάλλαγμα για την πώληση πετρελαίου.

Ο Ιραβός πρόεδρος ωστόσο υποστήριξε σήμερα ότι είναι απίθανο το Ιράν να φθάσει μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές χώρες. «Πιστεύω πως είναι απίθανο να φθάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα με την Ευρώπη σήμερα ή αύριο», δήλωσε ο Ρουχανί. «Η Ευρώπη θα έχει άλλους δύο μήνες για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», προσέθεσε.

Την ίδια ώρα, το αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, μετέδισε πως το Ιράν απέρριψε τη γαλλική προσφορά, αφότου μάλιστα άλλος ανώτερος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως το Ιράν μπορεί να αποδεχθεί μια παρόμοια συμφωνία με ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ