To ιστορικό υψηλό στη χρυσή λίρα και τα αβυσσαλέα «spread»

To ιστορικό υψηλό στη χρυσή λίρα και τα αβυσσαλέα «spread»


Κοντά στα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής ο χρυσός, κλείνοντας στα $1.925,20 η ουγγιά στο Comex (στα $1.902,02 το κλείσιμο στη spot Αγορά), αναγκάζοντας τους αναλυτές να αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω τις τιμές-στόχους, επισημαίνοντας ότι «με το μακροοικονομικό υπόβαθρο που είναι πολύ αβέβαιο, σε συνδυασμό με τα άνευ προηγουμένου νομισματικά μέτρα στήριξης και τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια, το ράλι του χρυσού ενδέχεται να κρατήσει για μήνες ή και τρίμηνα. Αν η ειδησεογραφία συνεχίσει να συντηρεί την επιφυλακτικότητα, το ψυχολογικό όριο των $2.000 θα διασπαστεί εύκολα».

Απόλυτα ενδεικτική η συνέντευξη του Mark Mobius, συνιδρυτή της “Mobius Capital Partners”, στο Bloomberg TV, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Οταν τα επιτόκια είναι μηδενικά ή κοντά στο μηδέν, τότε ο χρυσός αποτελεί μια ελκυστική επιλογή, καθώς δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το αν θα υπάρχει ζήτηση, ενώ βλέπεις ότι η τιμή του θα αυξηθεί, καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα στις Αγορές. Θα αγόραζα τώρα και θα συνέχιζα να αγοράζω, δεδομένου ότι ο χρυσός καταγράφει ράλι».

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων και διεθνών διαχειριστών, «η ‘τέλεια καταιγίδα’ των αυξανόμενων επιπέδων του δημόσιου χρέους, η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας και η επιδείνωση των οικονομικών προβλέψεων, ώθησαν την τιμή του χρυσού σε νέα υψηλά. Μακροπρόθεσμα, ο χρυσός θα συνεχίσει να βρίσκει υποστήριξη στις αρνητικές αποδόσεις ομολόγων. Το ποσό των κρατικών ομολόγων με αρνητική απόδοση σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε πρόσφατα σε πάνω από $13 τρισεκατομμύρια, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. Το υψηλό των $18 τρισεκατομμυρίων διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Εν τω μεταξύ, ο ισολογισμός της Fed ανέρχεται στα $7 τρισεκατομμύρια ή το 33% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το δημόσιο χρέος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ξεπέρασε τα $26 τρισεκατομμύρια, το 120% της συνολικής οικονομίας των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του IIF, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης των ΗΠΑ (Ομοσπονδιακές, Πολιτειακές και Τοπικές Κυβερνήσεις) θα ξεπεράσει το 140% το 2025. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες και για την πορεία του συνολικού παγκόσμιου χρέους (ιδιωτικού και δημόσιου), καθώς εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα $325 τρισ. το 2025, καταγράφοντας μια άνοδο περί το 30%, έναντι $255 τρισ. το 2019.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι πιθανό να αντιπροσωπεύουν το 75% της προβλεπόμενης αύξησης του παγκόσμιου χρέους, έως το 2025.

Στην αγορά χρυσού «σπρώχνει» τους πελάτες της η JP Morgan, καθώς υποβάθμισε τη Wall Street από “overweight” σε “neutral”, επισημαίνοντας ότι «το συναίσθημα ευφορίας που υπήρχε, έχει αντικατασταθεί από την αβεβαιότητα που επικρατεί για την οικονομική δραστηριότητα».

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές εμφανίζονται ολοένα και λιγότερο πρόθυμοι για να αναλάβουν ρίσκο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, το NYSE να υποαποδώσει το β’ εξάμηνο του 2020.

Κατά την άποψη των αναλυτών της JP Morgan, είναι πολύ απίθανο η αδύναμη ζήτηση, η πτώση των κερδών, η αδύναμη αγορά εργασίας, οι ασθενείς πιστωτικές αγορές και η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, να μην πυροδοτήσουν ένα νέο υφεσιακό σπιράλ.

«Η ρευστότητα που παρείχαν οι Κεντρικές Τράπεζες διαχύθηκε στην αγορά πολύ γρηγορότερα από αυτό που όριζαν τα χρονοδιαγράμματα. Ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών δεν θα δώσουν μερίσματα για το 2020. Μέσα στην αβεβαιότητα, ένα είναι το πλέον ασφαλές καταφύγιο: Ο χρυσός», τονίζει η JP Morgan.

Πρόσφατα η Wells Fargo προέβλεψε ότι ο χρυσός θα φτάσει έως τις $2.200 – $2.300 μέχρι το τέλος του 2021.

Οι εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο που θα έχει ένα νέο κύμα πανδημίας στην ήδη ευάλωτη και αποδυναμωμένη παγκόσμια οικονομία ενισχύουν τον φόβο, την ώρα που οι χωρίς περιορισμούς αγορές ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες στέλνουν στα ύψη τις επενδύσεις σε χρυσό.

Την τάση αυτή επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, σύμφωνα με τα οποία η ζήτηση για ETFs χρυσού μέσα στο 2020 ξεπερνά κάθε προηγούμενο και ισοδυναμεί με το 45% της παγκόσμιας παραγωγής.

Όπως ανέφερε το Συμβούλιο, «ο Ιούνιος ήταν ο έβδομος διαδοχικός μήνας εισροών στα ETFs χρυσού. Μέσα στον Ιούνιο, τα εν λόγω ETFs πρόσθεσαν 104 τόνους του πολύτιμου μετάλλου, με τα συνολικά παγκόσμια αποθέματα χρυσού των ETFs να σκαρφαλώνουν στο ιστορικό υψηλό των 3621 τόνων. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η μερίδα του λέοντος των εισροών (80%) ανήκει σε funds από τη Βόρεια Αμερική, που στην ουσία είναι τα κεφάλαια που συντηρούν το ράλι. Σε ολόκληρο το α’ εξάμηνο του 2020, τα ETFs χρυσού δέχθηκαν καθαρές εισροές της τάξης των 734 τόνων, που είναι επίπεδο πολύ υψηλότερο από τις μεγαλύτερες ετήσιες εισροές που έχουν καταγραφεί ποτέ, τόσο σε επίπεδο βάρους όσο και αξίας».

Από την άλλη και σύμφωνα με την GoldSwitzerland, «τα Παράγωγα είναι μια ‘πυρηνική βόμβα’ και όταν ένας αντισυμβαλλόμενος αποτύχει, η ‘φούσκα’ ύψους 1,5 quadrillion θα σκάσει. Σε ένα κατακερματισμένο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπου κάθε μεμονωμένη οντότητα δεν έχει κεφαλαιοποιηθεί, θα χρειαστούν πολύ λίγα να συμβούν για να καταρρεύσουν τα πάντα ταυτόχρονα. Και αυτό δεν είναι απίθανο αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια. Με εξαίρεση τον χρυσό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο χρυσός είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχει επιβιώσει από κάθε οικονομική κρίση στην ιστορία. Ο χρυσός είναι αιώνιο χρήμα και το μόνο αποθεματικό νόμισμα που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου».

Των παραπάνω εκθέσεων είχε προηγηθεί η Bank of America, που έδινε τιμή-στόχο στις $3.000/ουγγιά για τον χρυσό, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί η FED να τυπώσει χρυσό».

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου 2019, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άλλαξαν χέρια 5.000 τεμάχια option (δικαιώματα προαίρεσης) χρυσού, που δίνουν στους κατόχους το δικαίωμα να αγοράσουν το πολύτιμο μέταλλο στις $4.000 ανά ουγγιά τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με την Goldhub, «οι επενδυτές έχουν αγκαλιάσει τον χρυσό το 2020, ως βασική στρατηγική αντιστάθμισης χαρτοφυλακίου. Κοιτώντας μπροστά, οι προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη (σε σχήμα ‘V’) από την Covid-19 μετατοπίζονται προς πιο αργή ανάκαμψη (σε σχήμα ‘U’), ή πιθανές αποτυχίες από επιπλέον κύματα λοιμώξεων (σε σχήμα ‘W’). Ανεξάρτητα από τον τύπο ανάκτησης, η πανδημία πιθανότατα θα έχει διαρκή επίδραση στην κατανομή περιουσιακών στοιχείων. Θα συνεχίσει επίσης να ενισχύει τον ρόλο του χρυσού ως στρατηγικού πλεονεκτήματος».

Η αναρρίχηση της τιμής του χρυσού, επόμενο ήταν να μην αφήσει ανεπηρέαστη την τιμή της χρυσής λίρας.

Σύμφωνα με το Τμήμα Διαχείρισης Διαθεσίμων και το δελτίο τιμών της 24/7/2020, η τιμή στην οποία αγόραζε η TτΕ τη χρυσή λίρα παλαιάς κοπής, αλλά και Ελισάβετ 1973 και προγενέστερων ετών, ήταν 372,03 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης για τις ίδιες λίρες ήταν 448,43 ευρώ.

Για τις λίρες Ελισάβετ 1974 και μεταγενέστερων ετών, ενώ η τιμή αγοράς ήταν η ίδια, η τιμή πώλησης ήταν στα 440,39 ευρώ.

Χαμηλότερες είναι οι τιμές για λίρες ελαττωματικές στην όψη, λιποβαρείς, ή λίρες ιταλικής και λιβανικής κοπής.

Ευνόητο είναι ότι το τεράστιο spread μεταξύ αγοράς και πώλησης χρυσών λιρών, το οποίο ξεκίνησε να αυξάνεται το 2019 και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους πλησίασε τα 150 ευρώ, για να αποκλιμακωθεί σχετικά στη συνέχεια, λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους επιθυμούν να επενδύσουν στο πολύτιμο μέταλλο και στη φυσική του μορφή.

Έτσι, ενώ όλο το 2019 η ΤτΕΕΛΛ +0,77% αγόρασε 99.744 λίρες, πούλησε μόλις 6.795.

Η ίδια εικόνα και μέσα στο 2020. Το πρώτο τρίμηνο αγοράστηκαν από την τράπεζα 28.064 λίρες και πουλήθηκαν 2.016 και στο δεύτερο τρίμηνο αγοράστηκαν 21.470 λίρες και πουλήθηκαν 1.219 (!)

Σύμφωνα με αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, η αγορά και πώληση επενδυτικού χρυσού (χρυσών λιρών, χρυσών νομισμάτων και τυποποιημένων ράβδων ή πλακών διεθνών προδιαγραφών, του χρυσού δηλαδή που δεν χρησιμοποιείται για εμπορευματικούς ή βιομηχανικούς σκοπούς) διενεργείται νομίμως μόνον από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα πιστωτικά ιδρύματα. Η κατ’ επάγγελμα άσκηση των εν λόγω δραστηριοτήτων από άλλα πρόσωπα, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, επισύρει κυρώσεις εις βάρος τους.

 

Πηγή: euro2day.gr