Το Κάιρο ξεπέρασε και το Γιοχάνεσμπουργκ στις προτιμήσεις των επενδυτών

Το Κάιρο ξεπέρασε και το Γιοχάνεσμπουργκ στις προτιμήσεις των επενδυτών

 


Το Κάιρο αναδεικνύεται πλέον ως η πρώτη ελκυστική πόλη για τους επενδυτές στην Αφρική, ξεπερνώντας φέτος ακόμη και το Γιοχάνεσμπουργκ.

Αυτό αποδεικνύει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, με τίτλο «Η κατάσταση των αφρικανικών πόλεων 2018 – Η γεωγραφία των αφρικανικών επενδύσεων», που εκπόνησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και  δημοσιεύει σήμερα η αιγυπτιακή αγγλόφωνη εφημερίδα «Egypt Independent».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Κάιρο στην έρευνα αυτή κατατάσσεται ως 64η πόλη στον κόσμο.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι ειδικοί του ΟΗΕ χρησιμοποιούν εκτιμήσεις των δεικτών ξένων επενδύσεων μεταξύ 2013 και 2016, μία τριετής περίοδος, όπου το Κάιρο κατάφερε να προσελκύσει επενδύσεις ύψους περίπου 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι περισσότερες από αυτές τις επενδύσεις προήλθαν «κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα αραβικά κράτη και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ως αιτίας αυτής της κατάκτησης της πρώτης θέσης στην προσέλκυση επενδύσεων σε παναφρικανικό επίπεδο, η αιγυπτιακή εφημερίδα αποδίδει την περίοδο σταθερότητας, που διανύει πλέον η Χώρα του Νείλου, με δεδομένο και το νέο επενδυτικό νόμο του 2017 – ο οποίος επιτρέπει φορολογικές ελαφρύνσεις, εκπτώσεις και μειωμένη γραφειοκρατία.

Ως αποτέλεσμα αυτών, για παράδειγμα, επισημαίνεται ότι «οι επενδύσεις από την Κίνα αυξήθηκαν επίσης από την περίοδο που μελετήθηκε στην έκθεση από 255 εκατομμύρια δολάρια το 2016 σε 408 εκατομμύρια δολάρια το 2017».

Επίσης, η έκθεση αποδίδει μεγάλη σημασία στη δύναμη του εργατικού δυναμικού της Αιγύπτου αλλά και στην ανάπτυξη του τομέα της επικοινωνίας.

Δεύτερη αιγυπτιακή πόλη στην προσέλκυση αφρικανικών επενδύσεων αναδεικνύεται η Αλεξάνδρεια, η οποία όμως καταλαμβάνει την 23η θέση στην Αφρική. ΚΥΠΕ