Τραμπ: Θα βάλουμε δασμούς 25% σε κάθε αυτοκίνητο από την Ευρώπη

Τραμπ: Θα βάλουμε δασμούς 25% σε κάθε αυτοκίνητο από την Ευρώπη


Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα επιβληθούν δασμοί 25% σε όλες τις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναβάλλεται η δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης του υπ. Εμπορίου για τους δασμούς, που ήταν να γίνει τον Αύγουστο.

«Θα βάλουμε φόρο 25% σε κάθε αυτοκίνητο που έρχεται στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας στη Δυτική Βιρτζίνια.

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει από το υπουργείο Εμπορίου τον Μάιο να εξετάσει αν οι εισαγωγές αυτοκινήτων αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Η εθνική ασφάλεια ήταν και το επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει για να επιβάλει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ωστόσο είναι εξόφθαλμο ότι δεν πρόκειται για θέμα εθνικής ασφάλειας της χώρας αλλά τα πρόσφατα αυτά μέτρα του Τραμπ αποτελούν τιμωρητικά μέτρα κατά των συμφερόντων της ΕΕ λόγω των μεταξύ τους τεταμένων σχέσεων.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Wall Street Journal μετέδιδε πως ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπερ Ρος, δήλωσε  πως δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν η έκθεση για την ενδεχόμενη επιβολή δασμών θα δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ αρνήθηκε να ορίσει νέο χρονοδιάγραμμα, λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με το Μεξικό, τον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr