Τσαβούσογλου: Θα κάνουμε γεωτρήσεις μέχρι να δεχθούν οι Κύπριοι το σχέδιό μας!

Τσαβούσογλου: Θα κάνουμε γεωτρήσεις μέχρι να δεχθούν οι Κύπριοι το σχέδιό μας!


 

Νέα πρόκληση από την Τουρκία, η οποία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, δηλώνει θρασύτατα πως θα συνεχίσει τις παράνομες εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρις ότου η κυπριακή κυβέρνηση δεχθεί την τουρκοκυπριακή πρόταση για συνεργασία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η πρόταση που κατέθεσε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, για συνεργασία της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στην έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε άρθρο του στην Cyprus Post, ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει πως μέχρι να υιοθετήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά τις προτάσεις του κ. Ακιντζί, η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στις περιοχές για τις οποίες της έχει δώσει άδεια η κυβέρνηση στα κατεχόμενα, «με αποφασιστικότητα και χωρίς αλλαγή».

Χθες γνωστοποιήθηκε πως ο Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε στον Νίκο Αναστασιάδη τη σύσταση Κοινής Επιτροπής Υδρογονανθράκων υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, με συμμετοχή της ΕΕ υπό την ιδιότητα του παρατηρητή. Σύμφωνα με την πρόταση Ακιντζί η επιτροπή θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η πρόταση, σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, στάλθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με στόχο να μελετηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά και να συζητηθεί αργότερα σε χωριστές συναντήσεις των δύο ηγετών με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ταυτόχρονα σύμφωνα πάντα με τα τουρκοκυπριακά μέσα, η πρόταση Ακιντζί έχει κατατεθεί ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Tο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίηση και στήριξή του στην πρόταση που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη η τουρκοκυπριακή πλευρά για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή, στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο. Στην ανακοίνωση, που αναφέρει ότι στην πρόταση προβλέπεται η ταυτόχρονη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τουρκοκυπρίους και ελληνοκυπρίους ως ίσοι εταίροι που χαίρουν ίσων δικαιωμάτων, υποστηρίζονται μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σε περίπτωση αποδοχής της αυτή η πρόταση θα εγκαινιάσει μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, θα συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής, την σταθερότητα και την ανάπτυξη της συνεργασίας και θα δημιουργήσει κατάλληλο έδαφος, για την επίλυση του Κυπριακού. Για τον λόγο αυτό, κάνουμε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ειδικότερα δε στις εγγυήτριες χώρες, για να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, να στηρίξουν την εν λόγω πρόταση και να παροτρύνουν τις δυο πλευρές στο νησί σε συνεργασία για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.» Πηγή: euro2day