Τσίπρας: Τα χειρότερα έχουν περάσει

Τσίπρας: Τα χειρότερα έχουν περάσει

 


«Τα χειρότερα έχουν σαφώς περάσει», δηλώνει σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία: «Σιγά-σιγά, αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και θα κριθούμε στο τέλος».

Αναφέρει ότι είναι ώρα για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, με κορυφαία προτεραιότητα την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας. Κάνει λόγο για αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και προώθηση της δυναμικής της ως κόμβου ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ως καμπή τον Αύγουστο του 2018, λέγοντας ότι η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα στήριξης, κάτι που σχολιάζει ότι ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν πιστεύει ότι θα συμβεί.

Παράλληλα προβαίνει στην παραδοχή ότι ως Πρωθυπουργός έχει υποπέσει σε «μεγάλα λάθη», σχολιάζοντας ότι το μεγαλύτερο λάθος ίσως ήταν «η επιλογή ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά».

Αυτό ερμηνεύεται από την ίδια την εφημερίδα ως αναφορά στην επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη για το Υπουργείο Οικονομικών «Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει την ιστορία με έναν διαφορετικό τρόπο», σημειώνει στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

«Ίσως έρθει η στιγμή που θα ειπωθούν συγκεκριμένες αλήθειες. (…) Όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως το σχέδιο Β ήταν τόσο θολό που δεν άξιζε τον κόπο καν να το συζητήσουμε. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό», συμπληρώνει ο Πρωθυπουργός.

Εκτιμά επίσης ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν το «άλτερ έγκο» του Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως λέει, ο κ. Βαρουφάκης «αγαπούσε τον κ. Σόιμπλε, τον σεβόταν πολύ και ακόμα τον σέβεται».

Δηλώνει επίσης ότι η έξοδος από την ευρωζώνη και κατ’ επέκταση από την ΕΕ δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι: «Να φύγουμε από την Ευρώπη, να πάμε πού; Σε άλλο γαλαξία;» Ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτει ότι η Ελλάδα είναι σημαντικό κομμάτι της Ευρώπης και ότι το Grexit θα συνιστούσε αποδοχή του τιμωρητικού πλάνου για την Ελλάδα που είχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως συμπληρώνει, ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή. «Κρατάς τη μύτη σου και παίρνεις (το φάρμακο)», λέει ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας λέει επίσης ότι όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ήταν άπειρος: «Δεν είχα εμπειρία ή αίσθηση του πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες. Νομίζω ότι τώρα έχω μία πολύ διαφορετική εικόνα από αυτήν που είχα αρχικά».

Ως προς το πώς βλέπουν οι πολίτες την κυβέρνησή του, ο Αλέξης Τσίπρας λέει: «Αν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτή την κυβέρνηση, πολλοί ίσως πουν ‘ψεύτες’, αλλά κανένας δε θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανέντιμοι ή ότι έχουμε το χέρι στο βάζο με το μέλι».

Ερωτηθείς τέλος για το ποια πιστεύει ότι θα είναι η παρακαταθήκη του, ο κ. Τσίπρας απαντά: «Θα είναι ότι κατάφερα να βγάλω τη χώρα από το τέλμα στο οποίο είχε οδηγηθεί από εκείνους που τη χρεοκόπησαν και ότι προχώρησα με ένα πρόγραμμα βαθέων μεταρρυθμίσεων».

Προσθέτει πάντως στο τέλος ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η κρίση δεν θα επιστρέψει».