Β’ Γύρος Προεδρικών Εκλογών: Προσωπικότητα Vs Επιστημοσύνη

Β’ Γύρος Προεδρικών Εκλογών: Προσωπικότητα Vs Επιστημοσύνη

 


Tου Νίκου Γ. Σύκα, Σύμβουλος Στρατηγικής & Καινοτομίας

 

Μεγάλος πρωταγωνιστής στον πρώτο γύρο των εκλογών την περασμένη Κυριακή ήταν η αποχή – σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες επέλεξαν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Από το σύνολο των 550.876 ψηφοφόρων, οι 154.927 επέλεξαν να μην προσέλθουν στην κάλπη.

Οι δύο μονομάχοι της ερχόμενης Κυριακής καρπώθηκαν έκαστος από πέντε μονάδες συν στο εκλογικό αποτέλεσμα των κομμάτων που στήριξαν τις υποψηφιότητές τους σε αντίθεση με τον βασικό τους αντίπαλο που απώλεσε πέντε μονάδες από την εκλογική δύναμη όλων των συνεργαζομένων δυνάμεων που στήριξαν την υποψηφιότητά του. Έκπληξη αποτελεί η σχετικά μικρή διαφορά στη ψαλίδα Νίκου Αναστασιάδη – Σταύρου Μαλά, μόνο 5,3%, γεγονός που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τον δεύτερο γύρο.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών αποτελεί μια εντελώς καινούργια εκλογική αναμέτρηση με άλλους συσχετισμούς και άλλη δυναμική. Οι πολιτικές παράμετροι που ίσχυαν την πρώτη Κυριακή των εκλογών αλλάζουν, οπότε αλλάζουν και τα σενάρια της εκλογής. Τα κριτήρια της ψήφου ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν καθόσον αφορά τους ψηφοφόρους του ενδιάμεσου χώρου αλλά και τους ανέντακτους. Εκτιμώ ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τους σκεπτόμενους πολίτες που συνειδητά απείχαν στον πρώτο γύρο, την ερχόμενη Κυριακή θα ψηφίσουν.

Το κυπριακό κομματικό σύστημα έχει μπει σε μια μεταβατική περίοδο, σε μια εποχή πολύ μεγάλης εκλογικής κινητικότητας με πολλαπλά είδη μετατοπίσεων. Σήμερα στην Κύπρο, μόλις 1 στους 2 εκλογείς δηλώνει ότι αισθάνεται κοντά σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Η ρευστότητα και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Η επίδραση της προεκλογικής περιόδου στο εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι κάθε φορά η ίδια. Υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις όπου η επίδραση της προεκλογικής εκστρατείας δεν διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο. Στην περίπτωση της παρούσας εκλογικής αναμέτρησης πιστεύω θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Η δυναμική της προεκλογικής περιόδου θα αποδειχτεί η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί ιστορικά μέχρι σήμερα στην Κύπρο.

Παρά τις δυσκολίες και τις παγίδες που κρύβει το πολιτικό υπέδαφος, υπάρχουν σημαντικές εκλογικές ευκαιρίες μέσα από τους σωστούς στρατηγικούς σχεδιασμούς του πολιτικού μάρκετινγκ.

Στη διαμόρφωση του γενικού προεκλογικού κλίματος φαίνεται να επιδρούν, τόσο οι ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας, όσο και η αποτυχία της τελευταίας διάσκεψης για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντανά.

Αν χρησιμοποιήσουμε μεταφορικά την ορολογία του μάρκετινγκ «Unique Selling Proposition», o νυν πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης «ποντάρει» στην ισχυρή πολιτική του προσωπικότητα ενώ ο ανθυποψήφιός του Σταύρος Μαλάς προβάλλει την επιστημοσύνη του.

Η στρατηγική δεύτερου γύρου εστιάζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Στήριξη από προσωπικότητες. Η προσπάθεια για συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν βρήκε ίσως όσο πρόσφορο έδαφος θα αναμενόταν.
  2. Εμπλουτισμός των προεκλογικών προγραμμάτων με καινοτόμες ιδέες και νέες λύσεις σε σημαντικά ζητήματα.
  3. Άντληση ψήφων από την τεράστια δεξαμενή των ανέντακτων και των αναποφάσιστων. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα εκλογικά επιτελεία ρίχνουν όλο τους το βάρος στις προσωπικές επαφές και στις συναντήσεις με τον κόσμο.

Σε αυτό τον μαραθώνιο που κράτησε ένα περίπου χρόνο και σε λίγο φτάνει στο τέρμα, υπήρξαν ευκαιρίες που δεν αξιοποιηθήκαν ενώ έγιναν και αρκετά αχρείαστα λάθη. Ορισμένες από τις προεκλογικές εκστρατείες θα μπορούσαν να ήταν πολύ πιο δημιουργικές και αποτελεσματικές.

Η καινοτομία μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα της δημόσιας πολιτικής και πολλαπλασιάζει τον αντίκτυπο της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι πιο αποτελεσματικοί πολιτικοί είναι δημιουργικοί – στην επίλυση διαφορών, στις διαπραγματεύσεις, στην αντίδραση σε απρόσμενες κρίσεις, στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, στην παραγωγή νέας αξίας και στη διάχυση των οφελών της ανάπτυξης σε όλους τους πολίτες.

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ