Βρετανία: Για αποχώρηση χωρίς συμφωνία με την ΕΕ ετοιμάζεται η κυβέρνηση

Βρετανία: Για αποχώρηση χωρίς συμφωνία με την ΕΕ ετοιμάζεται η κυβέρνηση


Όλος ο μηχανισμός της κυβέρνησης θα εργαστεί στο μέγιστο για να προετοιμάσει μια έξοδο χωρίς συμφωνία από την ΕΕ, τονίζει ο Μ. Γκρόουβ. Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών φέρεται να είχε μυστικές συνομιλίες με στελέχη των Εργατικών για να εξευρεθεί τρόπος ώστε να εμποδιστεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Η βρετανική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, γράφει σήμερα στην εφημερίδα Sunday Times το μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου Μάικλ Γκόουβ.

Ο Γκόουβ, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τις προετοιμασίες στο υπουργικό συμβούλιο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σημείωσε ότι «όλος ο μηχανισμός της κυβέρνησης θα εργαστεί στο μέγιστο», για να προετοιμάσει μια έξοδο χωρίς συμφωνία από την ΕΕ.

«Με έναν νέο πρωθυπουργό, μια νέα κυβέρνηση και μια νέα σαφή αποστολή, θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Χωρίς αν. Χωρίς αλλά. Όχι άλλες καθυστερήσεις. Το Brexit γίνεται», γράφει ο Γκόουβ στους Sunday Times, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Οι Times σημειώνουν ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνέθεσε ένα «υπουργικό συμβούλιο πολέμου», το οποίο αποτελείται από έξι υψηλόβαθμους υπουργούς, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την επίτευξη του Brexit στις 31 Οκτωβρίου «με κάθε απαραίτητο τρόπο».

Στο μεταξύ ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ δήλωσε ότι θα υπάρξει «σημαντική επιπλέον χρηματοδότηση» αυτήν την εβδομάδα για να καταστεί η Βρετανία «πλήρως έτοιμη να αποχωρήσει» από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Στις επιπρόσθετες δαπάνες θα περιληφθεί η χρηματοδότηση μιας από τις «μεγαλύτερες εκστρατείες πληροφόρησης της κοινής γνώμης» ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις είναι έτοιμοι για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δήλωσε ο Τζάβιντ στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

«Υπό την ηγεσία μου, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει νέες προτεραιότητες και θα παίξει πλήρως τον ρόλο του στο να βοηθήσει για την επίτευξη του Brexit», σημείωσε.

Στην πρώτη ομιλία που εκφώνησε την Πέμπτη μία ημέρα μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων διαδεχόμενος την Τερέζα Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε τελεσίγραφο στους ηγέτες της ΕΕ «να ξανασκεφτούν την σημερινή άρνησή τους» για μια επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Η ΕΕ απορρίπτει το ενδεχόμενο να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις.

Μυστικές συνομιλίες Χάμοντ για να εμποδίσουν Brexit χωρίς συμφωνία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Observer, ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το πόστο του μετά από την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Μπόρις Τζόνσον, είχε μυστικές συνομιλίες με αξιωματούχους του κόμματος των Εργατικών για την εξεύρεση τρόπου να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit).

Ο Χάμοντ, ο οποίος εναντιώνεται στην αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία μετάβασης για να μετριαστούν οι οικονομικοί κλυδωνισμοί, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Brexit, Κιρ Στάρμερ, λίγο μετά από την παραίτησή του, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η βρετανική εφημερίδα επισήμανε ότι Χάμοντ και Στάρμερ συμφώνησαν να συνεργαστούν με υψηλόβαθμους βουλευτές, ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός των Συντηρητικών Όλιβερ Λέτγουιν, για να συζητήσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ψήφοι για να τορπιλίσουν το no-deal Brexit.

«Η πολιτική κατεύθυνση πορείας υπό τον Μπόρις Τζόνσον είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Στάρμερ στην εφημερίδα. «Οπότε, είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ να οικοδομήσουμε μια ισχυρή διακομματική συμμαχία για να εμποδίσουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι επιθυμεί να συνάψει μια νέα συμφωνία αποχώρησης με τις Βρυξέλλες, αλλά δηλώνει προετοιμασμένος να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αποχώρηση από το μπλοκ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Επίσης δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου στην περίπτωση που οι βουλευτές απειλήσουν να εμποδίσουν Brexit χωρίς συμφωνία.

Πηγή: euro2day

Tags: brexit