Βρετανός συλλέκτης επέστρεψε πολεμικά κράνη του 400 π.Χ. στην Ισπανία

Βρετανός συλλέκτης επέστρεψε πολεμικά κράνη του 400 π.Χ. στην Ισπανία


Ένας Βρετανός συλλέκτης, επέστρεψε ένα σύνολο από αρχαία χάλκινα κράνη πολεμιστών, στην Ισπανία, σε μια κίνηση που η χώρα αποκάλεσε, την πιο σημαντική αποκατάσταση κλεμμένης κληρονομιάς, από το 2012.

Τα κράνη είχαν αγοραστεί νόμιμα από τον Βρετανό συλλέκτη, Κρίστιαν Λέβετ, ο οποίος, όταν ανακάλυψε ότι είχαν κλαπεί από τον αρχαιολογικό χώρο, στην Αράντα ντε Μονκάγιο, στην βόρεια Ισπανία, κατά την δεκαετία του 1980, έσπευσε να τα επιστρέψει.

Η κατασκευή τους προσδιορίζεται ανάμεσα στο 400 και 200 π.Χ. και ο Λέβετ, μόλις ενημερώθηκε για την κλοπή τους, σε συνεργασία με τον πρέσβη της Ισπανίας στην Unesco, τα επέστρεψε, υπογράφοντας την πράξη εθελοντικής παράδοσης τους.

Ο Λέβετ, συνταξιούχος επενδυτής και ιδρυτής της Clive Capital, πλήρωσε 250.000 λίρες (300,000 ευρώ), αγοράζοντας επτά από αυτά, σε πλειστηριασμό στο Μόναχο το 2008 και ένα ακόμα στο Λονδίνο το 2009.

Τα κράνη βρίσκονταν στο Μουσείο Κλασσικής Τέχνης της Μουζέν, που ο ίδιος είχε ιδρύσει στην νότια Γαλλία, το 2011.

Οπως δήλωσε στο Artnet News, «Κατά την προσωπική μου άποψη, όταν είναι ξεκάθαρο, όπως στην προκειμένη περίπτωση, ότι ένα αντικείμενο έχει κλαπεί και εξάγεται παράνομα από την χώρα προέλευσης του, τότε προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος να θέλει να διατηρήσει αυτό το κομμάτι στην συλλογή του».

Αυτή είναι η πιο σημαντική επιστροφή, κλεμμένων αρχαίων αντικειμένων στην Ισπανία, από το 2012. Τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες, διέταξαν τον επαναπατρισμό, 15 τόνων νομισμάτων, αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, (450 εκατ. ευρώ) που ελήφθησαν από το ναυάγιο της Νουέστρα Σενιόρα ντε λας Μερσέντες, το οποίο βυθίστηκε από βρετανικό πλοίο, κοντά στην Πορτογαλία, κατά τη διάρκεια μιας μάχης το 1804.

Πηγές: theguardian.com, huffingtonpost.gr

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ