Ξεκίνησε η κατεδάφιση της μεγαλύτερης δεξαμενής υγρών καυσίμων στην Κύπρο

Ξεκίνησε η κατεδάφιση της μεγαλύτερης δεξαμενής υγρών καυσίμων στην Κύπρο

 


Σε ειδική τελετή, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ξεκίνησε χθες το πρωί στη Λάρνακα, η κατεδάφιση της μεγαλύτερης δεξαμενής υγρών καυσίμων στην Κύπρο, η οποία ανήκε στην κυπριακή εταιρεία πετρελαιοειδών ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ.

Στην τελετή, που έγινε στον ιδιόκτητο χώρο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ, στον δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, παρέστησαν, επίσης, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, βουλευτές της Λάρνακας, ο έπαρχος Λάρνακας, ο πρόεδρος του ΚΟΔΑΠ, συνεργάτες και στελέχη της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ.

Το γεγονός θεωρείται ιστορικό για τον λόγο ότι σηματοδοτεί την έναρξη μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ από την περιοχή Λάρνακας στο Βασιλικό καθώς και για το ότι η «Δεξαμενή Νο 15», κατασκευασμένη το 1972, με ύψος 19.50 μέτρα, διάμετρο 60.96 μέτρα και συνολικής χωρητικότητας 56.913 κυβικών μέτρων, είναι ο μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος πετρελαιοειδών που έχει κατασκευαστεί και χρησιμοποιηθεί στην Κύπρο.

Η κατεδάφιση της «Δεξαμενής Νο 15», άρχισε αφού εξασφαλίστηκαν όλες οι απαραίτητες άδειες από τις κρατικές και τοπικές αρχές και θα διαρκέσει γύρω στους τρεις μήνες. Με την κατεδάφιση όλων των δεξαμενών καυσίμων της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ θα πραγματοποιηθεί περιβαλλοντική αποκατάσταση του εδάφους, η έκταση της οποίας θα εξαρτηθεί από το είδος της μελλοντικής χρήσης της γης.

Το έργο της κατεδάφισης και καθαρισμού του χώρου έχει αναλάβει η εταιρεία TETCO Group / TAHAN, η οποία ανέλαβε και την κατασκευή των συμπληρωματικών έργων στις εγκαταστάσεις φύλαξης υγρών καυσίμων της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ στο Βασιλικό. Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, η Εταιρεία θα μπορεί να λειτουργεί εξολοκλήρου από το ενεργειακό κέντρο Βασιλικού. Το τερματικό της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ στο Βασιλικό χρησιμοποιείται σήμερα για την αποθήκευση και διαχείριση πετρελαίου αεροσκαφών, πετρελαίου ναυτιλίας και δύο τύπων μαζούτ (ελαφρύ και βαρύ).

Στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός και συνεχάρη θερμά την ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ «που πρωτοστατεί με την συγκεκριμένη κατεδάφιση με τα έργα υποδομής στο Βασιλικό».

Σε ομιλία του στην εκδήλωση ο Ντίνος Λευκαρίτης, Εκτελεστικός Σύμβουλος της Petrolina (Holdings) Public Ltd, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Όμιλος Εταιρειών ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ, με τη δυναμική που τον χαρακτηρίζει και προβλέποντας τα νέα δεδομένα, από το 2003 ξεκίνησε τον προγραμματισμό του για τη μετακίνηση των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων αποθήκευσης των προϊόντων του από το βόρειο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας στην περιοχή Βασιλικού με τη δημιουργία νέων έργων υποδομής. Σημείωσε, επίσης, ότι «Είναι σε όλους γνωστές οι μέχρι σήμερα ενέργειες του Ομίλου στον τομέα της μετακίνησης στο Βασιλικό, αφού για τα πετρελαιοειδή έχουμε ήδη επενδύσει €35 εκατ. και έχουν ήδη προγραμματιστεί και τεθεί σε υλοποίηση συμπληρωματικά έργα υποδομής επιπρόσθετης κεφαλαιουχικής δαπάνης €24 εκατ.». O κ. Λευκαρίτης διαβεβαίωσε, ότι «όλες οι προσπάθειες της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ επικεντρώνονται στην υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων μετακίνησης στο Βασιλικό με έργα υποδομής κατάλληλα να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου μας στις επόμενες δεκαετίες».

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ