ΥΠΕΣ: Στην πρώτη γραμμή κατά των ναρκωτικών το ΚΕΝΘΕΑ

ΥΠΕΣ: Στην πρώτη γραμμή κατά των ναρκωτικών το ΚΕΝΘΕΑ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο Επισκοπειό, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κέντρου Ενημέρωσης και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (Κ.ΕΝ.Θ.Ε.Α.), στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, στο χαιρετισμό του είπε ότι το ΚΕΝΘΕΑ, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων εδώ και 25 χρόνια, επιτελεί θεάρεστο έργο αποτελώντας παράθυρο ελπίδας για πολλούς νέους ανθρώπους, «γι’ αυτό και αξίζει την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη όλων μας».

«Πρωτίστως λοιπόν, θα ήθελα να συγχαρώ το ΚΕΝΘΕΑ για την πολύχρονη συνεισφορά του στον αγώνα για την σωστή αντιμετώπιση της μάστιγας των εξαρτήσεων. Αδιαμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους πλέον δραστήριους μη κυβερνητικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Σε μια εποχή που η κυπριακή κοινωνία γνώριζε ελάχιστα για τις εξαρτήσεις, κατόρθωσε να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που χρειάζονταν στήριξη, διαφωτίζοντας παράλληλα τον κόσμο μέσα από επιστημονικά προγράμματα πρόληψης, Προγράμματα Συνεχούς Εκπαίδευσης, συμβουλευτικούς σταθμούς για εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους, συνέδρια και βιωματικά εργαστήρια», πρόσθεσε.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε, επίσης, ότι οι εξαρτήσεις δεν κάνουν διακρίσεις.

«Μπορούν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή την πόρτα οποιασδήποτε οικογένειας, ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό της επίπεδο. Την ίδια στιγμή όμως, όλοι αξίζουμε και μια δεύτερη ευκαιρία. Και το ΚΕΝΘΕΑ μέσα από τη συνεχή δράση του από το 1994 προσφέρει αυτή την ευκαιρία σε συνανθρώπους μας που την χρειάζονται, έτσι ώστε να κάνουν μια καινούργια, υγιή αρχή στη ζωή τους δηλώνοντας δυναμικό παρόν στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων», συμπλήρωσε.

Σ’ αυτό τον αγώνα, όμως, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, δεν είναι μόνο.

«Ανάμεσα στους υποστηρικτές αυτής της αξιέπαινης προσπάθειας είναι και το Υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα πριν από ένα περίπου χρόνο, το καλοκαίρι του 2018 εγκαινιάσαμε την έναρξη λειτουργίας του Σταθμού Πρόληψης και Συμβουλευτικής του ΚΕΝΘΕΑ, ένα πολύ σημαντικό έργο, που ήρθε να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα χιλιάδων πολιτών και των οικογενειών τους, οι οποίοι δίνουν καθημερινά μάχη ενάντια στις εξαρτήσεις», σημείωσε.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, αφουγκραζόμενο το αίτημα των 24 κοινοτήτων Ταμασσού και Ορεινής, έλαβε πέρσι την απόφαση να συνδράμει ουσιαστικά στην λειτουργία του Σταθμού, «γι’ αυτό και θα καταβάλει το 60% της δαπάνης λειτουργίας του αυτή τη χρονιά και το 50% την επόμενη, με το υπόλοιπο ποσό να το επωμίζονται οι κοινότητες, στις οποίες αξίζουν θερμά συγχαρητήρια».

Είπε, επίσης, ότι βασικοί στόχοι του Σταθμού Πρόληψης και Συμβουλευτικής «Άγιος Γεώργιος Ταμασέων», ΚΕΝΘΕΑ, Κοινοτήτων Περιφέρειας Ταμασσού και Ορεινής είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις εξαρτήσεις σε ουσίες, για τις επιπτώσεις τους και για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε εξαρτημένα άτομα και στις οικογένειές τους με σκοπό την αξιολόγηση του προβλήματος, η παροχή ψυχολογικής στήριξης, καθοδήγησης, κινητοποίησης για θεραπεία και παραπομπή όπου χρειάζεται, η εκπαίδευση εφήβων και παιδιών με στόχο την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και η ενίσχυση ικανοτήτων αντίστασης, όπως η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση, το Σχέδιο μετά-θεραπευτικής φροντίδας για άτομα που έχουν συμπληρώσει την θεραπεία αλλά χρήζουν περαιτέρω στήριξη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το εν λόγω εγχείρημα, αποτελεί παράδειγμα για το πώς το κράτος, οι τοπικές κοινωνίες και μη κυβερνητικοί οργανισμοί όπως το ΚΕΝΘΕΑ, μπορούν να συνυπάρξουν για το κοινό καλό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ