ΥΠΕΞ: Σε εγρήγορση η κυβέρνηση και για το σενάριο άτακτου Brexit

ΥΠΕΞ: Σε εγρήγορση η κυβέρνηση και για το σενάριο άτακτου Brexit

 


Το κάθε Υπουργείο, στους τομείς αρμοδιότητάς του, προβαίνει σε όλες τις ενέργειες ώστε η Κυβέρνηση να είναι έτοιμη σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι ακόμα υπάρχει χρόνος να υπάρξει ένα ομαλό Brexit στη βάση της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλούσε μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία παρευρέθηκε για να ενημερώσει για το Brexit. Σε δηλώσεις τους Βουλευτές ανέφεραν  ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Επιτροπή, σωρεία νομοσχεδίων που σχετίζονται με το Brexit βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνική επεξεργασία.

«Παρευρέθηκα με μεγάλη χαρά στην Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για να ενημερώσω σε σχέση με το Brexit», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του μετά από την συνεδρία της Επιτροπής η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Η ενημέρωση στην οποία προέβηκε αφορούσε τέσσερα θέματα, είπε.

«Το πρώτο είναι η κατάσταση πραγμάτων όσον αφορά γενικότερα την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, ξεκινούν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες που θα οδηγήσουν σε απόφαση σε σχέση με το αίτημα της Βρετανίδας Πρωθυπουργού για επέκταση του άρθρου 50, δηλαδή της διαπραγματευτικής περιόδου», ανέφερε.

Το δεύτερο, πρόσθεσε, αφορά τις προετοιμασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση άτακτου Brexit. Προετοιμασίες, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο ξεκίνησαν στις 10 Οκτωβρίου 2018.

Ενημέρωσε ότι πριν από δέκα ημέρες ήταν στην Κύπρο η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα της προετοιμασίας των κρατών μελών σε περίπτωση άτακτου Brexit, προσθέτοντας ότι η ίδια είχε ζητήσει να δει και την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.

Το τρίτο θέμα, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, ήταν σε σχέση με το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων και τα δικαιώματα των Κυπρίων που εργάζονται ή διαμένουν στις Βρετανικές Βάσεις σε περίπτωση άτακτου Brexit.

Το τέταρτο θέμα αφορούσε τις προετοιμασίες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες καλύπτουν όλα τα κράτη μέλη σε σχέση με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εκτίμησε ότι «ακόμα υπάρχει χρόνος να υπάρξει ένα ομαλό Brexit στη βάση της συμφωνίας αποχώρησης».

Categories: Slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ